
L'Ajuntament de Solsona, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l'Agrupació Gegantera han signat un conveni aquest divendres per adequar i ampliar l'anomenat 'Quarto' dels gegants perquè pugui conservar amb condicions òptimes la imatgeria festiva de la ciutat i la doni a conèixer als visitants. Aquest projecte s'inscriu en el Pla de Barris i té un pressupost 57.568 euros. El nou local ha d'estar enllestit a finals d'aquest any i permetrà guardar amb bones condicions la imatgeria festiva de la ciutat i també donar-la a conèixer als visitants a través d'un espai museïtzat on hi haurà plafons informatius i on s'exposaran també peces antigues com una ala del drac que data del 1692.
L'anomenat 'Quarto' de Solsona, conegut també com la Casa de la Mare de Déu, és l'espai que ha custodiat els gegants de la ciutat i la imatgeria festiva des de la Guerra Civil. Tanmateix, des de fa uns anys els gegants s'han anat ubicant en llocs provisionals que feien difícil la seva difusió al públic i conservació. Des del 2008, els quatre gegants, els nans, el bou, la mulassa, el drac, els cavallets i el ball de bastons, juntament amb els trabucaires i la tronada, són reconeguts com a elements patrimonials d'interès nacional.
L'alcalde del municipi, David Rodríguez, ha destacat que es tracta d'un conveni "llargament esperat" i ha explicat que l'arranjament del local s'inclou dins del projecte de la Llei de Barris, ja que, d'una banda, "compleix la funció de millora del nucli antic" i, de l'altra, esdevindrà un "punt d'interès i atracció de ciutadans cap aquesta zona de la ciutat". En aquest sentit, Rodríguez ha manifestat que Solsona fa anys que està promovent la ciutat turísticament i la Llei de Barris "ens ha ajudat molt a dignificar els espais antics que té la ciutat".
Per la seva banda, Joan Boix, macip major de l'Agrupació de Geganters de Solsona, ha destacat que a partir de la signatura d'aquest conveni disposaran d'un espai "digne" i amb "les condicions òptimes" per poder conservar el patrimoni folklòric de la ciutat i al mateix temps "poder-lo promocionar". El projecte d'arranjament del 'Quarto' té aquesta doble funció: conservar els improperis en les millors condicions i facilitar l'explotació turística d'aquest patrimoni incloent-lo dins les rutes pel nucli antic.
La intervenció consisteix en el condicionament dels dos locals del 'Quarto' amb accessos independents des del carrer però intercomunicats per un pas ubicat a la paret mitgera. Segons ha detallat Boix, en una de les sales s'hi exposarà tota la imatgeria festiva i en l'altra hi haurà plafons explicatius referents a la Festa Major, al Corpus, al simbolisme dels gegants i la resta d'imatgeria, etc. A més, Boix ha afirmat que també s'hi exposaran figures que havien format part d'antics gegants o peces originals com ara l'ala del drac que data del 1692 o el cap de la mulassa que és del segle XVII.