Toc d'alerta de cinc ex-alts càrrecs de la CCMA per evitar una caiguda irreversible de TV3

Animen la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a reinventar-se, i per aconseguir-ho reclamen als grups polítics més pressupost i despolititzar l'ens

Publicat el 03 d’abril de 2017 a les 10:56

Neus Bonet, Joan Manuel Tresserras, Miquel Puig, Jaume Ferrús, Joan Majó i Enric Marín. Foto: Jordi Bes


Objectiu: que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es reinventi. Cinc ex-alts càrrecs de l'ens han llançat un toc d'alerta aquest dilluns sobre els mitjans públics catalans i han urgit a actuar-hi per evitar que la progressiva reducció de les audiències ja no es pugui redreçar. Mitjançant un manifest que lliuraran aquest mateix dilluns a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, reclamen augmentar el pressupost i despolititzar l'ens.

El manifest arriba poc després de la designació de Vicent Sanchis com a nou director de TV3, però el seu contingut ja s'havia tancat abans d'anunciar-se el relleu al capdavant de la televisió pública catalana. El firmen els ex-directors generals Miquel Puig, Joan Majó i Enric Marín, l'exdirector de TVC Jaume Ferrús, i l'exconseller de Cultura i de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) –l'ens previ a la CCMA- Joan Manuel Tresserras.

Al manifest, reclamen actuar "amb determinació" per generar les condicions econòmiques, polítiques i/o legals "que permetin recuperar l'ambició amb la qual fou creada la CCMA". Per aconseguir-ho, reclamen als grups polítics que, "en la mesura del possible", s'augmentin els pressupostos públics destinats a la corporació en particular i al suport de l'audiovisual en general, i complir el mandat legal de nomenar gestors de la CCMA "que no responguin a equilibris partidistes sinó a la selecció dels millors professionals disponibles".

Segons Marín, "si no s'actua ràpidament, tots els indicadors diuen que la situació pot esdevenir crònica", i que pot ser "molt complicat" redreçar la constant pèrdua d'audiències de TV3. Puig ha enviat dos missatges als partits per reconduir la situació: "Si us plau, no abandoneu" la CCMA, de manera que no quedi l'última de les prioritats econòmiques de la Generalitat, i "venceu la temptació de les quotes partidistes".

Tresserras ha subratllat que el manifest és "un document polític" que han elaborat perquè, segons ha assegurat, hi ha "falta de reacció", no troben la resposta per evitar una decadència de la corporació i per anar "en contra d'anar fent". Davant del nomenament de Sanchis a TV3, Tresserras ha insistit en el fet que el document "no apunta contra cap persona concreta", i cap dels cinc ha entrat a valorar-lo.

S'emmirallen en la reformulació de la BBC

De fet, la designació del nou director de TV3 ha fet que la presentació del manifest es retardi uns dies. L'embrió del document prové d'una trobada que fa tres mesos van organitzar un grup de treballadors de la corporació amb la qual van apostar per la cogestió, i els ex-alts càrrecs van considerar que calia que també hi diguin la seva.

Malgrat que les dimensions són diferents, a Tresserras li agradaria trobar en la CCMA una voluntat "equivalent" a la de la BBC per adaptar-se als nous temps. No obstant això, Majó ha insistit en el fet que la corporació catalana encara no s'ha adaptat als nous, cosa que ell ja eia el 2004 quan va entrar de director general de la CCRTV. És més, ha advertit del risc que a Catalunya no es farà l'adaptació perquè li mancaran els elements per fer-ho.

"Deixar que entri en una fase de decadència és una irresponsabilitat", ha defensat l'exconseller de Cultura, ja que, segons ha destacat, la CCMA és "la infraestructura més important de la cultura catalana". Puig ha reivindicat l'existència de mitjans públics en català perquè empenyen el sector audiovisual, per pluralitat en democràcia i pel fet que siguin en català, un rol que considera que el mercat privat no pot oferir.

Risc de "daltabaix" en l'ecosistema informatiu

Ferrús ha remarcat que la situació de l'audiovisual català fa que "un ciutadà catalanoparlant no pugui viure de forma normal", i també ha reclamat actuar amb decisió. La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, que ha obert l'acte, ha considerat que "les administracions públiques no han de renunciar a la informació de qualitat", i ha avisat del fet que deixar caure la CCMA "suposaria un daltabaix" en l'ecosistema informatiu del país.
 

La CCMA Que Catalunya Necessita by naciodigital on Scribd