
El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han mantingut una reunió aquest dijous matí a la seu de la formació republicana per tractar propostes que puguin ajudar a la reactivació del sector empresarial. Ho han fet acompanyats per altres representants d'ambdues entitats i en un context en el qual s'ha conegut la nova composició del Govern per aquesta legislatura.
Durant la trobada s'ha fet especial èmfasi en els tipus impositius i la Cecot, tot i entendre que ERC fa la proposta impositiva des de la lògica d'augmentar la recaptació i l’ingrés, ha expressat a Junqueras la necessitat de treure pressió fiscal a empreses i ciutadans i evitar gravar-los amb més impostos, ja que es troben en una situació límit que, en alguns casos, ja s'ha sobrepassat.
Abad també ha traslladat a Junqueras el malestar per tornar a posar l'impost de successions i donacions que afecta bàsicament a la classe mitjana i li ha expressat el desig de la patronal que la seva aplicació sigui de caràcter temporal i, espera, que a molt curt termini. També s'ha parlat de l'impost sobre dipòsits bancaris, i la Cecot s'ha mostrat a l'expectativa del marge que doni el govern espanyol, i ha demanat a Junqueras que no repercuteixi als usuaris que tenen dipòsits als bancs.
Un dels punts en els quals Abad i Junqueras han coincidit és en la necessitat de dotar de més pressupost la conselleria d'Empresa i Ocupació per tal de desenvolupar polítiques que ajudin de manera efectiva a tornar a crear ocupació, així com promoure mesures dirigides al desenvolupament de la innovació, la internacionalització i el finançament per les empreses. De fet, la Cecot ha estès la mà a col·laborar més activament i els assistents han convingut realitzar reunions de treball de manera més freqüent.
Sobre el nou Govern
Durant la reunió amb ERC, la Cecot ha conegut la composició del nou Govern de Catalunya. En aquest sentit, la patronal considera que l'equip presentat per Mas contempla perfils molt polítics per fer front a un període "que nosaltres entenem de transició", afirma Antoni Abad, president de la Cecot, "tenim una consulta prevista per al segon semestre de 2014 i creiem que serà un govern de durada previsiblement curta. Davant d'aquesta situació és normal que el Govern sigui polític per prendre decisions".
La Cecot valora positivament el nomenament de Neus Munté a Benestar i Família perquè és una persona "dialogant, coneguda i reconeguda per la seva tasca a la UGT que creiem que tindrà la sensibilitat necessària per afrontar aquest moment especialment difícil. Pensem que és la persona indicada per gestionar la cohesió social que necessitem i més tenint en compte el panorama del 2013".
La patronal considera que un altre nomenament "important per al sector empresarial" ha estat el de Felip Puig al capdavant de la conselleria d'Empresa i Ocupació. "Aquí Mas també ha apostat per un perfil més polític." Puig ha estat conseller, a més d'Interior en l'anterior legislatura, de Medi Ambient i de Política Territorial i Obres Públiques. "Pensem que és una persona propera al món de l'empresa i que pot desenvolupar bé els plans definits i marcats per la conselleria".
Abad considera que el manteniment de Mas-Colell és una aposta "per la garantia de solvència i de prestigi per a l'economia" i la Cecot el considera clau pel nou Govern i pel país. L'entrada de Francesc Homs a Presidència i Afers Exteriors i Germà Gordó a justícia refermen aquesta aposta per "perfils més polítics" al capdavant del Govern.