El govern espanyol ha pactat amb els sindicats apujar el salari mínim interprofessional (SMI) 50 euros al mes fins als 1.184 euros, un 4,4%. Es tracta d’un increment de 700 euros anuals, la forquilla més alta plantejada pel grup d’experts convocats pel Ministeri de Treball.
Així ho ha anunciat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, després de reunir-se amb els agents socials i econòmics aquest dimecres. La patronal no s’ha sumat a l’acord, ja que s’allunya del topall del 3% d’increment plantejat pels empresaris. “El diàleg social funciona, és l’eina per donar bones notícies i avui fem un pas endavant amb una bona notícia”, ha celebrat Díaz.
Díaz ha agraït a la patronal que en aquest cas “s’ha pres seriosament el diàleg i ha fet propostes” a diferència del que ha passat, ha recordat, amb la negociació de la reducció de la jornada laboral. “Ha fet propostes, però no ha sigut possible arribar a un acord”, ha detallat.
L’acord també inclou el compromís del govern espanyol que, en el termini de dos mesos, es constituirà una taula de diàleg social que “desplegarà íntegrament” la directiva de salaris mínims europeus. D’aquesta manera, es busca incorporar a la legislació el mandat que l’SMI arribi al 60% del salari mitjà.
Díaz ha anunciat campanyes específiques de la inspecció de treball per garantir l’increment dels sous més baixos. “La política útil és això. Apujar el salari mínim 50 euros al mes és la diferència que fa que una família pugui alimentar-se millor”, ha dit.
La negociació per revalorar l’SMI s’ha accelerat aquest dimecres perquè la no convalidació dels decrets socials la setmana anterior va provocar que decaigués la pròrroga inclosa. Finalment, el decret de l’escut social tirarà endavant amb els vots de Junts i PP.