Per primer cop, sectors econòmics allunyats ideològicament pel procés s'han reunit de forma discreta per pensar en el futur. Ho han fet a Cardona, acollits per l'empresari Eduard Torres, expresident de Turisme de Barcelona. No és fàcil en els darrers anys aplegar dirigents rellevants de Foment del Treball i Pimec, allunyades pel que fa a la representativitat i el lideratge patronal, o a membres de les candidatures guanyadora i perdedora de la batalla que es va lliurar a la Cambra de Comerç de Barcelona.
"Normalització". Aquesta és la paraula clau que repeteixen moltes veus del món productiu, a l'escalf del que podria ser l'inici d'una etapa política més centrada a Catalunya. La trobada de Cardona va ser transversal, com ho són algunes de les figures que han tingut un clar protagonisme en l'encontre. Precisament Torres respon al perfil d'un empresari que vol refer ponts. Membre de la candidatura independentista d'Eines de País, va ser apartat de Turisme de Barcelona després de la victòria de Josep Santacreu a la Cambra, però està situat en una posició moderada.
La trobada va reunir un centenar llarg de persones, de l'àmbit econòmic, però també acadèmic i cultural. Hi va haver algunes absències. El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, no hi va poder assistir per motius d'agenda. No hi va ser tampoc el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, però segons fonts presents, va ser l'únic president d'una cambra catalana que no hi va ser.
"Treballar junts per l'economia i pel país"
Un comitè de cinc persones ha estat el nucli estratègic d'aquesta trobada. Segons expliquen alguns dels assistents, els impulsors han estat Eduard Torres, els empresaris Ernest Pérez-Mas, CEO de l'operadora de telecomunicacions Parlem; Albert Pijoan, del sector immobiliari; Gabriel Jené, el president de Barcelona Oberta, que reuneix els principals eixos comercials i turístics de Barcelona, i l'advocada penalista Teresa Vallverdú, vinculada al Consell de la República. Un dels assistents explica a Nació que en la trobada hi va haver pocs discursos. Eduard Torres va fer la benvinguda i Teresa Vallverdú va fer la metàfora del menú, de mar i muntanya, per escenificar l'encontre de gent de diferents sintonies. "Es va parlar de posar en comú i treballar junts per l'economia i pel país".
"Sense colons"
Pel perfil majoritari del nucli impulsor es pot dir que la iniciativa va sorgir de persones procedents de la candidatura d'Eines de País, però situades en la seva ala més pragmàtica i amb voluntat de superar batalles passades. Hi havia una bona representació de la classe política: Laura Borràs, Jordi Turull, David Madí i Anna Navarro, Josep Rius (Junts), Oriol Junqueras (ERC), Jordi Riba (PSC), Àngels Esteller (PP), però també de la societat civil, amb figures com Oriol Guixà (FemCat), Salvador García-Ruiz, de l'associació Catalunya sense límits, o Isona Passola, presidenta de l'Ateneu Barcelonès. La presència, tot i un desplegament de Junts que es va fer notar, era transversal. Però en paraules d'un assistent, "hi havia molta pluralitat, és una iniciativa impulsada per un grup pragmàtic, però no hi havia colons. Cap ministre i els del PP eren d'aquí".
El fet que Turull i Junqueras compartissin taula durant el sopar va generar especial curiositat. Però segons explica un directiu present, l'ambien majoritari a Cardona era que el país va molt bé, al marge del que passi a la política. En tot cas, amb un indret com l'Hotel Vilar de la Duquesa, amb una vista immillorable del castell de Cardona i consumint magnífics productes de proximitat -un gest no desprovist de missatge-, la política catalana potser es veia molt lluny.
Empresaris a l'alça
En aquests moments, guanyen pes alguns dels dirigents empresarials que poden fer de pont entre diferents. A Cardona no hi era el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, però hi era ben representat per Jaume Roura, vicepresident de la patronal i, sobretot, president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, que ha reflotat econòmicament, Jaume Roura, pes pesant del seu sector i líder empresarial a l'alça que acaba de ser reelegit al capdavant d'una UPM que representa el 30% del teixit productiu català.
Un altre nom rellevant ja esmentat és Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta. Jené és un empresari amb vocació d'intervenció social, que ha contribuït a solidificar Barcelona Oberta, que acaba de celebrar els seus primers 10 anys, en un acte amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. De línia propera al sobiranisme, va formar part també de la llista d'Eines de País, però alhora pertany a Foment i té molt bones connexions amb la seva cúpula. Va ser dels candidats més votats a les eleccions a la Cambra i pertany al seu ple.
Venen temps de transversalitats polítiques i empresarials? En tot cas, hi ha la voluntat d'institucionalitzar la trobada i fer-la anual. Alguns la contraposen al civet de la Fonteta que organitza l'empresari Luis Conde a l'Empordà. "D'alguna manera, vam fer un anti-civet", relata un dels comensals que va gaudir de la vista del castell de Cardona, la vila que el 1714 va resistir més encara que Barcelona a ser sotmesa pels "colons".