Aquests són els aliments catalans més afectats pels aranzels de Trump

Les exportacions agroalimentàries als Estats Units es dupliquen en deu anys i per primer cop superaran els 500 milions d'euros el 2024

Alguns dels aliments catalans afectats pels aranzels de Trump
Alguns dels aliments catalans afectats pels aranzels de Trump | ACN
Redacció
19 de febrer de 2025, 10:56

L'impacte de la imposició d'aranzels per part dels Estats Units als productes europeus manté el sector agroalimentari català "a l'expectativa". Així ho constaten algunes empreses consultades per l'ACN com la gironina Galetes Trias; la lleidatana Fruites Font; el celler Alta Alella i el productor d'oli ebrenc Faiges. Els productes més afectats podrien ser l'oli d'oliva i el vi amb un impacte que podria arribar als 45 milions, segons els càlculs de Prodeca.

Les exportacions de productes agroalimentaris als Estats Units van marcar un nou màxim el 2024. El pes d'aquest sector en el conjunt de vendes de béns al país nord-americà fa més d'una dècada que es manté estable entre el 12% i el 13% del total, i el volum ingressat per aquestes transaccions s'ha més que duplicat en una dècada. Es tracta d'un ritme de creixement que, en números rodons, s'observa en el conjunt d'exportacions al país estatunidenc. 

Les xifres del 2024 superaven en onze mesos ja la totalitat de l'any anterior, quan la facturació va ser de 447 milions. Per productes, amb dades a tancament del 2023, el vi és el que més negoci genera, ja que representa un 15,7% del total d'exportacions agroalimentàries al país presidit per Donald Trump. El segueixen l'oli d'oliva (15,1%), els sucs i extractes vegetals, i similars (9,8%), i el peix fresc o refrigerat (6,6%), així com el cacau en pols (5,4%) i la carn de porcí (5,4%).

Per demarcacions, el que més es ven als Estats Units des de Barcelona és el vi (61,3 milions d'euros el 2023), mentre que a Girona lidera el rànquing la carn (16,2 milions). A Lleida, l'oli d'oliva és el producte estrella (38,5 milions), una circumstància que també es dona a les comarques del sud, per bé que al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre el peix (28,1 milions) supera l'oli d'oliva per un estret marge.

Els principals afectats: Fine food, oli d'oliva, vi i cava

Un informe recent de Prodeca afirma que les afectacions ara podrien arribar als 45 milions d'euros anuals, amb el fine food –snacks, dolços, begudes i plats preparats, entre d'altres–, l'oli d'oliva i el vi i el cava com a principals productes que rebrien un impacte directe.

A l'estudi, l'empresa pública advertia d'una possible pèrdua de competitivitat, de reducció de marges de benefici i de la necessitat de diversificar mercats en el supòsit d'introducció de gravàmens nord-americans, amb Àsia-Pacífic, Llatinoamèrica i l'Orient Mitjà com a possibles alternatives. Alhora, però, assenyala oportunitats, com un millor posicionament de les DOP catalanes posant-les en valor a escala internacional, o la promoció dels productes com a 'premium'. 

Altres sectors catalans afectats pels aranzels

En declaracions també a l'ACN, la directora de negoci internacional d'ACCIÓ, Cristina Serradell, explica que uns aranzels nord-americans tindrien impacte, però alhora l'alimentari "no és un dels sectors que exporta més" als EUA, i destaca en aquest sentit la maquinària, la perfumeria i la cosmètica o els productes farmacèutics. Segons Serradell, entre els productes agroalimentaris que podrien notar més l'impacte de la mesura, hi hauria el vi i l'oli d'oliva. 

De fet, els aranzels imposats durant la primera administració de Donald Trump van afectar tant vi com oli d'oliva, així com melmelades i formatges, cosa que va portar a una caiguda del 16% les exportacions d'aquests productes i un impacte de 26 milions d'euros, recorda Serradell.