
La pretemporada del calçot a Valls (l'Alt Camp) ja ha arrencat. La forta demanda dels restaurants obliga els pagesos a avançar una collita que, en general, s'inicia al gener. Els germans Mateu són dels pocs pagesos -sinó els únics- que han començat a arrencar calçots. Subministren a tres restaurants de Valls i rodalies. En acabar la temporada n'hauran venut 600.000. Ara es cullen poques quantitats que no són representatives, però tot indica que la temporada serà molt bona en qualitat i quantitat. La Cambra de Comerç estima que la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls produirà prop de 10 milions de calçots, i sumant la resta de pagesos que cullen sense etiquetar, la xifra pot elevar-se als 70 milions.
La IGP Calçot de Valls, amb una cinquantena d'inscrits, abraça quatre comarques tarragonines -Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. El seu president, Jordi Blanch, ha explicat a l'ACN que, malgrat les bones vibracions que desprèn aquest inici de temporada, sobretot amb les darreres pluges, encara és aviat per fer valoracions. "De fet, al principi sempre ens acostuma a pintar bé, però el gruix de la collita és de gener a abril", ha constatat, amb prudència, el president de la IGP Calçot de Valls.
Associats a la IGP, els pagesos Francesc i Salvador Mateu són els s'han llençat més aviat a la collita del calçot. Comencen sempre la darrera setmana d'octubre, quan la majoria de productors ho fa al desembre o gener. El tracte que mantenen amb tres restaurants els obliga a collir més d'hora. "Ara potser només n'arrenquem uns 10.000 a la setmana, però quan és el fort de la temporada, són 60.000", ha afirmat Francesc Mateu. "De fet, de tot el que produirem, ja tenim el 90% col·locat", ha afegit.