
El Banc d'Espanya ha adjudicat al Banc Sabadell la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), intervinguda per l’Estat, que hi ha posat 7.000 milions d’euros. L’aposta del banc català per aquesta caixa, que va ser titllada pel governador del Banc d’Espanya com “el pitjor del pitjor”, es fa partint de l’esquema de protecció d’actius del BdE, que dóna garanties a qui compra, “assumint que si apareixen irregularitats no contemplades en la due diligence, l’auditoria elaborada pel Banc, aquestes aniran a càrrec del FROB i no de l’entitat compradora”, explica el conseller del Banc d’Espanya Guillem López Casasnovas. És a dir, que qui més arrisca és el Banc d’Espanya, en aquesta operació, i no pas el Banc Sabadell. Si resulta que hi ha més nyaps dels previstos, el FROB assumirà l’error. Però a la vegada, la decisió d’adjudicar la CAM a un sol gestor i no trossejar-la, com s’havia posat sobre la taula en les últimes setmanes, “és un signe d’alta confiança del Banc d’Espanya cap als gestors del Sabadell, perquè certament s’assumeix més risc, si un gestor ho fa malament, tot se’n va en orris, i en canvi, amb diversos gestors el risc estaria repartit”, remarca Casasnovas.
A l’espera que els accionistes del Sabadell reaccionin a la borsa, d’entrada l’operació es dóna per bona en el sector financer, si bé és possible que, davant la incertesa i la qualificació negativa de la CAM, les primeres reaccions als parquets facin caure les accions del banc català. D’altra banda, es preveu que la seu de la caixa alacantina abandoni el País Valencià, tot i que, com ha passat amb d’altres operacions similars, la seu de l’obra social de l’entitat podria quedar-se a Alacant de forma simbòlica -és molt difícil que el Banc Sabadell mantingui obra social en una entitat que té un forat de més de 7.000 milions d’euros-.
L’encaix de la CAM al Banc Sabadell és interpretat per fonts del sector financer com un primer pas per acabar d’encaixar altres peces que el BdE té adjudicades, en concret, Unnim i CatalunyaCaixa. Així, sembla molt probable que Unnim acabi a mans d’Ibercaja -de fet, els mateixos directius d’Unnim contemplaven aquesta opció abans de ser intervinguda pel FROB-, i La Caixa es quedaria amb CatalunyaCaixa.