El Banc Sabadell descarta fusionar-se amb el BBVA

El consell presidit per Josep Oliu, reunit de forma extraordinària a Madrid, decideix que té més valor per a l'accionariat continuar en solitari

El Banc Sabadell, a Barcelona
El Banc Sabadell, a Barcelona | Adrià Costa
06 de maig de 2024, 19:05
Actualitzat: 07 de maig, 16:51h

El Banc Sabadell ha descartat fusionar-se amb el BBVA. Tal com ha avançat La Vanguardia, el Consell d'Administració presidit per Josep Oliureunit de forma extraordinària a Madrid aquest dilluns per analitzar la proposta, ha decidit que el que té més valor per a l'accionariat és continuar en solitari. Concretament, l'òrgan ha considerat que l'oferta d'absorció llançada la setmana passada pel BBVA "infravalora significativament" el seu projecte i les perspectives de creixement com a entitat independent. Així es desprèn, també, de la nota que han fet arribar a la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV).

D'aquesta manera, el Consell s'ha mostrat "plenament" confiat en l'estratègia de creixement de l'entitat nascuda a Sabadell el 1881 i en els seus objectius financers. Alhora ha advertit que la caiguda "significativa" i la "volatilitat" del preu de l'acció del BBVA arran de l'anunci de la intenció d'absorbir el Sabadell "genera una incertesa addicional sobre el valor de la proposta". Amb tot, el Banc Sabadell ha acabat determinant que la proposta "no satisfà" ni el seu interès ni el dels seus accionistes. 

Finalment, i com a "part del compromís ferm amb la creació de valor" per a l'accionariat, el Consell ha reiterat el seu deure de distribuir "de manera recurrent" qualsevol excés de capital per sobre del 13% de la ràtio CET 1 pro forma Basilea IV, un excés que ha calculat en 2.400 milions d'euros per als exercicis 2024 i 2025. En la trobada també hi han intervingut representants de Goldman Sachs i Morgan Stanley com a assessors financers i Uría Menéndez Abogados com a assessor jurídic,

Com a part de la proposta, el BBVA havia ofert una acció de nova emissió del banc per 4,83 de les del Banc Sabadell si tirava endavant la fusió entre les dues entitats, la qual cosa suposaria una prima del 30% respecte al valor de tancament del 29 d'abril. El BBVA també havia ofert al banc català tres seients al seu consell d'administració -un d'ells amb la vicepresidència- i havia proposat tenir una doble seu corporativa, mantenint la de Sant Cugat i el "compromís total amb Catalunya". A més a més, el banc havia dit que mantindria la marca Sabadell amb la del BBVA a les zones on pogués tenir "un interès comercial rellevant".

El BBVA lamenta que el Sabadell hagi rebutjat la seva "atractiva" oferta

Segons han traslladat fonts del banc basc a Europa Press, el BBVA ha lamentat que Banc Sabadell hagi rebutjat l'oferta per fusionar totes dues entitats i que, per contra, prefereixi continuar en solitari. "Lamentem que el Consell de Banc Sabadell hagi rebutjat una oferta tan atractiva", han assenyalat les citades fonts. El cert és que no és la primera vegada que tots dos bancs tenen una operació així sobre la taula. Ja l'any 2020, el BBVA i el Sabadell van estudiar una fusió, encara que finalment la van acabar desestimant perquè no van aconseguir un acord sobre l'equació de bescanvi de les accions.

El Govern valora la notícia de forma positiva

Per la seva banda, la consellera Natàlia Mas Guix, en representació del Govern, ha considerat "una bona notícia" el "rebuig per unanimitat" del Consell d'Administració del Banc Sabadell a la proposta d'absorció. En una entrada a la xarxa social X, la titular d'Economia i Hisenda ha afirmat que "Catalunya necessita més bancs, no menys", i ha argumentat que una absorció com la que planteja l'entitat basca "suposaria una gran pèrdua de llocs de treball, una concentració inacceptable i un perjudici per a ciutadans i empreses".