El BBVA ja ha sol·licitat autorització al Banc Central Europeu (BCE) per llançar l'opa de caràcter hostil sobre el Banc Sabadell, de tal forma que ja ha completat totes les sol·licituds que necessita per a efectuar l'operació, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la demanda.
El divendres 24 de maig l'entitat presidida per Carlos Torres sol·licitava un aval per llançar l'opa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ara revisarà que la informació que es proporcioni als accionistes sigui conforme a la legislació vigent. El dilluns feia el mateix amb la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), que també revisarà que el nivell de concentració que resulti de l'entitat final garanteixi la competència en el sector bancari.
Per part seva, el BCE -que malgrat haver estat l'últim al qual el BBVA ha remès la seva sol·licitud serà el primer a donar, o no, el seu vistiplau a l'operació- revisarà la solvència i sostenibilitat del model de negoci del banc fusionat. "Els supervisors analitzaran la viabilitat i sostenibilitat de l'acord aconseguit per assegurar que el grup bancari resultant pugui complir contínuament tots els requisits prudencials en els pròxims anys. Amb aquest objectiu, l'equip supervisor examina el model de negoci de l'entitat que resultarà de l'operació", explica la institució que presideix Christine Lagarde a la seva pàgina web.
En concret, el BCE posarà la lupa en si el projecte presentat pel BBVA té els nivells de capital i liquiditat adequats i si podrà mantenir-los al llarg del temps. També observarà el model de governança i la capacitat per generar beneficis. "En síntesi, el BCE estudia el pla de negoci, les projeccions considerades en aquest pla i la seva credibilitat (inclòs el risc d'execució i una comparació amb entitats similars) i avalua si l'entitat resultant pot assegurar el compliment continuat de tots els requeriments i matalassos", prossegueix el BCE.
A més a més, l'entitat afirma en el seu web que la consolidació bancària "pot contribuir a eliminar l'excés de capacitat, millorar l'eficiència de costos i promoure models de negoci més adaptats i creïbles". Sobre aquest tema, assenyala: "La consolidació transfronterera també podria afavorir la diversificació dels riscos i contribuir a la integració dels mercats financers, que és un important objectiu de la unió bancària. No obstant això, no correspon al BCE promoure (o impedir) activament cap forma de consolidació. Com a autoritat supervisora, el BCE ha de mantenir una posició neutral i avaluar els plans que presentin les entitats conforme a criteris purament tècnics".
Una vegada es pronunciï el BCE, o no s'oposi a l'opa, la CNMV ja podria aprovar l'operació i permetre el BBVA que obri el període d'acceptació, que podria estendre's de 15 a 70 dies. La llei que regeix aquestes operacions contempla la possibilitat d'ampliar l'operació en cas de "resultar necessari".
El BBVA estimava el passat mes de maig, quan va anunciar l'opa, que tot el procés fins a obtenir totes les autoritzacions portaria entre sis i vuit mesos i que la CNMC trigaria entre cinc i sis mesos. Més enllà de les autoritzacions de BCE, CNMV i CNMC, el BBVA ja ha notificat l'operació als supervisors al Regne Unit, França i el Marroc, per TSB, filial britànica de Sabadell, i les oficines que l'entitat té a París i Casablanca.
El BBVA busca l'aval del BCE per llançar l'opa hostil sobre el Banc Sabadell
La institució presidida per Christine Lagarde té ara damunt la taula la missió de revisar la solvència i sostenibilitat del model de negoci que resultaria del banc fusionat
04
de juny
de
2024, 19:10
Actualitzat:
05
de juny,
10:01h
El més llegit