El BCE mostra la seva «no oposició» a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

L'autoritat bancària europea permet que l'oferta tiri endavant, un requisit necessari perquè la CNMV continuï amb l'anàlisi i decideixi si l'autoritza

La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu
La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
05 de setembre de 2024, 18:37
Actualitzat: 19:26h

L'opa hostil del BBVA sobre la totalitat de les accions del Banc Sabadell ha superat aquest dijous un escull que podria haver estat definitiu. I és que el Banc Central Europeu (BCE) ha determinat que no s'oposarà a l'operació, la qual cosa hauria suposat la impossibilitat d'executar l'opa. Així n'ha informat l'entitat basca a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ara podrà analitzar si dona el vistiplau a l'oferta i donar-li recorregut.

El passat 11 de juny, la CNMV va admetre a tràmit la sol·licitud l'autorització presentada pel BBVA per l'opa, tot i que l'òrgan regulador ja va avisar que no suposava "cap pronunciament" i que condicionava l'aprovació al fet que el BCE mostres la seva "no oposició". Així ha estat i ara la pilota torna a la teulada de l'organisme encarregat de supervisar els mercats de valors espanyols.

Un cop presa la decisió per part de la CNMV, els accionistes tenen l'oportunitat de decidir: si l'opa conclou de manera exitosa i el BBVA inicia el procés de fusió, només el govern espanyol té el poder per prohibir-la. I, de fet, aquest escenari es pot arribar a viure, ja que l'executiu de Pedro Sánchez ha amenaçat diverses vegades de fer-ho per protegir la competència del mercat financer. En cas de no vetar l'opa, el BBVA gestionaria el Sabadell com si fos una filial independent, amb un consell d'administració propi.  

El Banc de Sabadell ha expressat que era una notícia "esperada" i ha recordat que l'última paraula la tindrà el govern espanyol. Al seu torn, el BBVA ha reiterat que la prima que ofereix als accionistes del Banc Sabadell és “molt atractiva”, un 50% dels preus mitjans ponderats dels tres mesos anteriors al 29 d’abril, data prèvia a l’anunci de l’oferta; un benefici per acció un 27% superior a l’assolit en cas que el Sabadell continuï en solitari, i el 16% de participació en l’entitat resultant de la fusió.