Brussel·les no vol aventures dels bancs

Obligarà a les entitats abandonar operacions de massa risc

Publicat el 05 de gener de 2011 a les 12:37

Brussel·les vol donar més poder als reguladors estatals per influir en les decisions dels bancs 'massa grans per caure', com a part del seu pla per a protegir les finances públiques de futures crisis financeres. En concret, la Unió Europea estudia que els supervisors, com el Banc d'Espanya, puguin bloquejar l'emissió de nous productes financers, restringir els crèdits i forçar els bancs considerats sistèmics -és a dir, que són tan grans que podrien encomanar la resta d'entitats si tinguessin problemes- a abandonar les operacions que suposin massa riscos. Així es desprèn de l'esborrany d'una proposta que la Comissió Europea presentarà aquesta setmana i a què ha tingut accés Bloomberg aquest dilluns.

Els 27 han destinat ja més de 4,5 bilions d'euros per ajudar el sector bancari des de l'inici de l'actual crisi financera, que va començar amb la caiguda de Lehman Brothers l'any 2008. La relació entre la caiguda d'aquest banc d'inversió amb el conjunt del sistema financer internacional i el risc de col·lapse que va viure tot el sistema com a conseqüència de la crisi de l'entitat financera nord-americana, ha fet que les autoritats europees no es vulguin arriscar a repetir l'experiència i a haver de desemborsar grans quantitats de diners per salvar el sistema financer.

Per això, la Comissió Europea prepara una proposta que reformi el sistema i eviti que els contribuents hagin de pagar de la seva butxaca futurs rescats de bancs. Està previst que la CE presenti la proposta aquesta mateixa setmana i la consulti amb bancs, consumidors i inversors abans d'enviar el text final als 27 perquè la discuteixin durant aquest any.

La proposta inclouria que els reguladors estatals poguessin exigir als bancs canviar la seva estructura legal o d'operacions durant una crisi si recorreguessin a una ajuda pública extraordinària. És a dir, que un banc que volgués ser rescatat es podria veure obligat a canviar la direcció o la forma jurídica.

A l'Estat, una regulació d'aquest tipus -dirigida als bancs 'too big to fail'- afectaria el Santander i el BBVA.