La Cambra adverteix contra el «creixement infinit» del turisme

L'entitat assegura en el seu informe de conjuntura que l'economia catalana està "recuperant terreny" i apunta a un creixement del PIB del 2,5%

Un creuer al Port de Barcelona
Un creuer al Port de Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
24 de juliol de 2024, 13:15
Actualitzat: 16:35h

La Cambra de Comerç de Barcelona ha advertit aquest dimecres que el turisme "no pot tenir un creixement infinit" i ha suggerit un "alentiment" amb una aposta "per la millora en els preus i en els salaris" d'aquest sector. Així ho ha dit el cap del Gabinet d'Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, en la presentació de l'informe de conjuntura econòmica, on ha destacat aquest àmbit com uns dels que ha impulsat el país. Rovira ha subratllat que Catalunya està "recuperant terreny", remarcant que l'economia catalana s'està refent després de la pandèmia.

El turisme presenta bones perspectives a curt termini, però segons la Cambra el sector ha de fer front a importants reptes estructurals, com distribuir els viatgers de forma més homogènia en tot el territori català i al llarg de l'any (potenciant zones rurals amb un elevat interès cultural, gastronòmic, etc.) i millorar la qualitat de l'oferta (que revertirà amb un augment de la productivitat i la millora de les condicions laborals dels treballadors). Finalment, és fonamental mitigar-ne les externalitats negatives, com ara l'elevada concentració del turisme en àrees molt concretes, un fet que milloraria la complicitat de la ciutadania envers al sector. És necessari un gran pacte entre administracions i agents socials que ho faci possible.

Dies després que el BBVA Research assegurés en el seu informe de situació que l'economia catalana creix més que l'espanyola i que liderarà la creació d'ocupació els dos propers anys, la Cambra ha ofert també elements positius al quadre econòmic.  Rovira ha apuntat un creixement del PIB del 2,5% per aquest 2024 i del 2,4% per al 2025, cosa que suposa fer-ho "per sobre de la mitjana europea".

El supòsit clau en què es fonamenta aquest escenari de creixement és la moderació gradual de la inflació subjacent a Catalunya i al conjunt de la zona euro. Aquesta tendència permetria al BCE seguir disminuint gradualment els tipus d’interès al llarg del 2024 i 2025, un fet que s'hauria de traduir (juntament amb l’execució creixent dels fons europeus) en una major contribució de la inversió en el PIB català durant els propers trimestres. 

Tot i que l'evolució de l'economia catalana serà més dinàmica del previst, romanen riscos que podrien impactar de forma negativa sobre l'activitat a curt termini, com les tensions a nivell geopolític, especialment per l'efecte de la política comercial de la Xina com a resposta a les restriccions de la UE envers les importacions de vehicles elèctrics xinesos; l'enquistament de la inflació subjacent en nivells elevats, sobretot als serveis, en un context d'augments salarials i de forta demanda turística, i uns tipus d'interès que han estat elevats durant més temps del previst, que dificultarien la millora gradual de la inversió.

Aquestes són les conclusions més destacades de l'Informe de Conjuntura Catalana del tercer trimestre del 2024, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i l'equip d'AQR-Lab de la UB.