CRÒNICA

Duel entre el BBVA i el Sabadell a Esade

Carlos Torres (BBVA) defensa l'opa hostil en un auditori reticent: «És una aposta per Catalunya i per les pimes», mentre que exdirectius del banc català assenyalen que "la dimensió no sempre és l'important"

Carlos Torres, durant la seva intervenció a Esade.
Carlos Torres, durant la seva intervenció a Esade. | Hugo Fernández
17 de setembre de 2024, 10:35
Actualitzat: 13:22h

El president del BBVA, Carlos Torres, ha intervingut aquest dimarts als Matins d'Esade, just quan s'està en el moment àlgid de l'opa llançada contra el Banc Sabadell. L'acte d'avui forma part d'una tournée del dirigent financer per alguns dels centres més sensibles del món econòmic català. Aquesta tarda mantindrà un encontre amb la patronal vallesana Cecot. L'acte ha tingut una mica de "duel", ja que en el torn de preguntes, figures rellevants de la història del Sabadell, com Joan Corominas i Joan Llonch, han mostrat les seves crítiques a l'operació.

El màxim directiu del BBVA ha assenyalat que a Catalunya és on tenen més volum de negoci: "Tenim una posició molt positiva a la regió. És una aposta per Catalunya i també per València. Veiem atractiu aquí i volem acompanyar la societat catalana en aquest futur". Ha destacat que per coronar l'operació només falta l'autorització de la Competència, del Mercat de Valors i "el més important: la decisió dels accionistes del Sabadell". "El mercat ja ha mostrat que veu bé l'operació", ha afirmat.

Carlos Torres ha fet una defensa de l'opa situant-la en un context en què "es necessiten operacions més grans i una major concentració". El president del BBVA ha afirmat amb niitdesa: "Busquem escala i volem créixer en espais on el Sabadell té una posició forta. Aquesta és una aposta per les pimes i el Sabadell té un model molt exitós en aquest àmbit". Torres ha subratllat que es necessitem un mercat únic europeu que encara no és una realitat i ha posat en valor la posició dels reguladors, especialment el Banc d'Espanya i el BCE. 

Torres ha exposat la trajectòria del BBVA, amb una estratègia basada en la digitalització, la innovació i la sostenibilitat (per "fer el bé i alhora aprofitar les oportunitats de negoci"), ha mostrat els beneficis de 5.000 milions en els primers sis mesos d'any (un 29% més). Comparant-se amb els grans bancs europeus, ha assegurat que el BBVA pot lluir creixement (10% en inversions creditícies) i rendibilitat, amb un 20% sobre el capital.  

Durant la sessió ha mantingut un diàleg amb Francesc Xavier Mena, catedràtic d'Economia d’Esade-Universitat Ramon Llull i exconseller del "Govern dels millors" en el seu dia del president Artur Mas. Per Esade hi eren Daniel Traça, director general d'Esade, i Daniel Sánchez, president d'Esade Alumni, qui ha fet la benvinguda i ha qualificat l'acte d'"estelar".

Després que el Banc d'Espanya i el Banc Central Europeu hagin donat llum verda a l'operació del BBVA, s'està pendent del que digui la Comissió Nacional del Mercat de la Competència. Però en l'acte a Esade les referències a l'opa s'han fet esperar. Mena ha preguntat a Torres sobre la seva trajectòria, sobre els canvis produïts a la banca i fins i tot sobre com veia la situació econòmica als Estats Units, que Torres ha considerat "millor del que ens podíem imaginar fa un o dos anys". 

L'exconseller ha preguntat a Torres en què és millor el sistema bancari nord-americà que l'europeu, i el president del BBVA ha elogiat la major flexibilitat del model dels Estats Units, criticant les veus que reclamen un impost extraordinari a la banca: "Aquest és un negoci on hi ha inversors que hi posen els seus diners". Torres ha criticat que la figura de l'empresari és "sospitosa" en una societat com l'espanyola.

"Un xoc digne de Clint Eastwood" 

Mena ha subratllat la trajectòria de Carlos Torres, de qui ha destacat la seva formació als Estats Units, al MIT de Boston, i la carrera de Dret per la UNED, "el que dona bagatge per engegar una operació com aquesta". Torres s'ha mostrat abrumat per "tantes floretes" i ha volgut explicar els orígens de la seva família, amb molts mestres, per destacar la rellevància de tenir "una bona educació". Mena s'ha referit en una ocasió  al pas de Torres per la poderosa consultora McKinsey. Una dada que comparteix amb César González-Bueno, conseller delegat del Sabadell, el que ha fet que Mena hagi al·ludit a "un duel digne de Clint Eastwood".

A primera fila, hi havia un representant de nivell del front adversari, Pedro Fontana. Vicepresident del Banc Sabadell, expresident del Cercle d'Economia, Fontana ha estat dels primers d'arribar a Esade i ha saludat amb molta cordialitat Torres. En la cloenda de l'acte, Joan Coromines, que s'ha presentat com a rebesnet d'un dels fundadors del Sabadell, ha destacat que aquest ha millorat la seva posició els darrers mesos, que l'oferta del BBVA és insuficient, i li ha plantejat a Torres si no tem l'element "reputacional" que pot tenir per molts accionistes el que implica la vinculació del BBVA a "l'anomenada operació trampa pel cas Villarejo".

Torres ha demanat que s'observi l'evolució de les dues entitats i que la la posició del Sabadell "està molt suportada per l'operació llançada pel BBVA". "En cap cas, però, tenim pensat incrementar l'oferta", ha dit. Ha qualificat l'oferta del BBVA com a "molt atractiva". 

"El Sabadell és més que un banc"

Joan Llonch, exdirectiu del Sabadell, ha intervingut per preguntar sobre la solidesa de l'oferta del BBVA i el 20% de rendibilitat que ofereix l'entitat de Torres. Ha fet una defensa radical de l'entitat, que ha definit com a "més especialitzada que el BBVA" i ha augurat un bon futur del Sabadell si evita "operacions arriscades com les que van dur el Banc popular al desastre. Si Luis Valls Taberner hagués continuat al popular, avui aquest banc seria tan solvent com el Bankinter. Si el Barça és més que un club, el Sabadell és més que un banc".

Encara no se sap com acabarà l'opa. Però l'ambient d'aquest dimarts a Esade era favorable a la posició del Sabadell. A la sortida, diverses persones presents s'han acostat per felicitar Corominas i Llonch. Amb formes exquisides i alhora contundència, avui noms vinculats al Sabadell s'han apuntat un triomf dins de la "guerra" psicològica que una operació d'aquest tipus també té.