Castells aposta per l'energia nuclear i l'augment dels cicles combinats

Publicat el 09 de juliol de 2010 a les 16:53
D'esquerra a dreta. A. Morillas, M. Teresa Costa, Antoni Castells, Pedro L. Marín i Antoni Peris Foto: X. Borràs  

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, que mig ha parlat en català i en castella —com la resta d'invitats, tret d'Andreu Morillas, secretari d'Economia del Govern, que ho ha fet exclusivament en català—, en deferència a la presència d'alguns alts càrrecs no catalanoparlants, ha defensat avui, en l'acte de presentació del número 95-96 de la revista Nota d'Economia dedicada a les energies renovables, que, en el mix energètic, «l'energia nuclear és necessària, i a més cada cop és més segura i no es contaminant».
 
A l'acte, celebrat a l'auditori de l'emblemàtica seu de Gas Natural Fenosa, al número 1 de la plaça del Gas, a Barcelona, hi han intervingut, davant d'un públic escollit, Pedro L. Marín Uribe, secretari d’Estat d’Energia; María Teresa Costa, presidenta de la Comissió Nacional d’Energia; Andreu Morillas, ja esmentat, i Antoni Peris, director general de negocis regulats de gas de Gas Natural Fenosa.
 
La presidenta de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), María Teresa Costa, ha defensat una "revisió" del model energètic per introduir "un mix tecnològic" que garanteixi la "viabilitat econòmica" de les empreses d'energies renovables. Aquesta revisió s'hauria d'orientar, segons Costa, per manera que la introducció d'una major presència de les renovables "no suposi un cost inassumible als consumidors" ni comporti pèrdues financeres a les elèctriques.
 
Costa ha advocat perquè "es tingui en compte la contribució real en termes de megawatt respecte a la prima que es rep", tot donant "diferent tractament" a cada tecnologia renovable.
 
En la presentació a Barcelona d'aquest número monogràfic sobre renovables de la revista Nota d'Economia, editada des de fa 27 anys pel Departament d'Economia i Finances, el conseller Antoni Castells, també ha fet vots per la interconnexió elèctrica amb la resta de la Unió Europea i per descartar "els tabús i tenir en compte totes les fonts d'energia, inclosa la nuclear".
 
Castells, en resposta a la velada estirada d'orelles que li ha fet Costa —quan ha afirmat que la contribució en renovables a Catalunya era molt minsa—, ha destacat que, dels 80MW de renovables del 2003 s'ha arribat als 775 enguany, que n'hi ha 1.054 en preassignació, 370 en construcció i 769 MW en zones de desenvolupament prioritari, amb què els 3.500 MW previstos per al 2020 (en què cal acomplir la fórmula 20-20-20: 20% de reducció d'emissions, 20% de generació en renovables i amb l'any 2020 com a objectiu) es compliran amb escreix. El conseller també ha apostat perquè els cicles combinats (gas) tinguin molt en compte que un cop assolit el 20% de generació igualment hauran de contribuir a la producció, perquè "les renovables no són fiables, per causes meteorològiques", i en canvi els cicles combinats, com també l'energia nuclear, sempre han d'estar en marxa. Castells, tanmateix, s'ha declarat com a "no expert" en qüestions energètiques.
 
Per la seva banda, el secretari d'Estat d'Energia, Pedro L. Marín, ha coincidit amb Costa en la necessitat que el sector de les renovables sigui "sostenible" des d'un punt de vista econòmic, i ha apostat per aprofitar els avantatges competitius que té Espanya en aquest camp.
 
La revista Nota d'Economia
 
Aquest número doble de la revista Nota d'Economia (núm. 95-96) compta amb la col·laboració de diversos experts, i es pot adquirir en format revista o bé directament el web del Departament d'Economia i FInances.