Valentí Pich, president de la comissió d’Economia de Foment, i el director d’Economia, Salvador Guillermo, han destacat també en les dades sobre creació d’ocupació. Foment assenyala que la creació de llocs de treball a l’estat espanyol el darrer any suposa el 40% del total de la zona euro (el 16% a Alemanya, el 27% al Regne Unit). Les previsions de cara al futur immediat, si aquesta tendència es manté, seria d’una taxa d’atur per sota del 20% a Espanya, i del 15% a Catalunya a finals del 2016.
S’allunya el risc de recessió
Hi ha un seguit de dades macroeconòmiques que assenyalen una consolidació: el saldo positiu per compte corrent, l’ajustament del dèficit públic, l’absència de pressió de preus, el creixement de l’ocupació. El mes de novembre, l’índex de confiança del consumidor, segons el CIS, es va situar per damunt dels cent punts, una dada considerada essencial. Tot això suposa que s’allunya el risc de recessió. Malgrat això, l’atur continua sent molt elevat, i també l’endeutament, cosa que no permet dibuixar un escenari eufòric.
D’altra banda, l’increment de les exportacions, tant de l’economia espanyola com de la catalana, ha mostrat la capacitat de les dues economies. També aquí les dades ofertes per l’economia catalana són més fortes que les espanyoles, conformant la força de Catalunya com a gran exportadora de l’Estat. Les exportacions del total espanyol van suposar un increment interanual del 4,45. A Catalunya, les exportacions han ascendit a 47.566 milions d’euros, el que és el 25% del total de l’Estat i representa un increment del 6,3%. Per sectors, les exportacions a Catalunya han destacat en els productes químics, aliments, automoció, béns d’equip i manufactures de consum.
Salvador Guillermo ha advertit, en la línia del que defensa Foment, que les dades positives de l’economia obeeixen a unes directrius d’ajustament d’acord amb les línies marcades per la UE, i les reformes estructurals dutes a terme: “Una reculada d’aquestes directrius podria alentir aquesta tendència a la millora”.
El procés no espanta
A preguntes dels periodistes sobre l’efecte del procés en l’economia, els responsables de l’informe de Foment del Treball han dit que les inversions no es decideixen d’avui per demà. I han recordat que fa dies, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ja va dir que no era cert que s’estigués produint cap fugida d’empreses, i que algun canvi que hi ha hagut ha depès més de temes de política fiscal.
Valentí Pich ha reclamat que els nous responsables polítics han de prendre decisions en temes rellevants, com en política fiscal: “Hi ha en el debat polític poca definició en aquest tema, cosa que ens sorprèn, i els tres nivells d’administració hauran d’ordenar els seus impostos”. Ha assenyalat que “és positiu que hi hagi marcs legals estables”.
En general, doncs, hi ha dades objectives per a la confiança. Però apareixen riscos pel que fa al comerç global. Les economies emergents creixen menys de l’esperat i el Japó ha entrat en recessió. És previsible que el comerç mundial creixi a menor ritme que el producte, una dada considerada anòmala en els períodes expansius.
Hi ha en l’horitzó algunes amenaces. Segons l’Agència Internacional d’Energia, es dóna per probable una recuperació gradual del preu del petroli, que podria situar-se en els 80 dòlars per barril el 2020. El factor positiu del baix preu del petroli pot acabar-se aviat i tindrà efectes nocius.
Informe de conjuntura econòmica desembre 2015 de Foment del Treball (pdf)