Cecot Terrassa constata un increment de crèdit general

El 76,92% de les empreses sondejades afirma tenir necessitats de finançament i el 96,25% són micros i pime

Publicat el 30 de juliol de 2014 a les 09:20
Magatzem Pasqual Sala, avui Cecot Foto: L.T.

El Club Cecot Financer & Fiscal ha distribuït un qüestionari entre les empreses associades a la patronal Cecot per tal de sondejar l’opinió dels directors financers i directors generals en relació a la situació del finançament i del crèdit.

Darrerament proliferen les notícies que afirmen que el crèdit està començant a circular i que, si no se’n dona més, és perquè les empreses no en demanen. És per això que el Club Cecot Financer & Fiscal ha volgut copsar entre l’empresariat associat, mitjançant un senzill qüestionari electrònic, si aquestes afirmacions poden seguir una tendència propera a la realitat empresarial.

Segons les dades relatives al segment de microempresa i pimes, quasi el 96,25% segueixen tenint necessitats de finançament i en tindran en els propers 12 mesos. La necessitat es concentra en circulant. Aquest segment d’empresa, que és el majoritari tant en la base associativa de la Cecot com en el teixit empresarial a nivell autonòmic i a nivell estatal, son els que encara manifesten necessitats de refinançar, tot i que ja en un percentatgemolt més reduït (17,95%).

Això vol dir que han pres les mesures adients, amb decisions difícils en quant a reorganització, etc. en exercicis anteriors. “Podríem afirmar que notem també un incipient desapalancament de les empreses. Un 23% de les empreses del sondeig no ha necessitat finançament aquest any i un 26.92% de les que sí han necessitat finançament aquest any afirma que no necessitarà finançament per al proper any. Això, des d’un punt de vista patronal, és positiu per al sector empresarial”, afirma Enric Rius, assessor financer de la Cecot.

Entre la tipologia de microempresa i de petita empresa, encara es manté la percepció de que no hi ha més crèdit, que quan es dona és amb més garanties i que l'anàlisi que fan les entitats bancàries es segueix basant en les garanties a aportar i en la història, més que no pas en el projecte empresarial actual i de futur. “És a dir, les entitats financeres continuen mirant enrere enlloc de mirar endavant”, conclou Rius.

En aquest sentit la Cecot valora especialment l’incipient canvi de tendència en relació a l’apalancament de les empreses i torna a posar sobre la taula eines com el Mediador del Crèdit, que fa anys que es desenvolupa a França, o la rellevància que podrien obtenir els equips d’analistes de projectes en xarxes com les dels Business Angels, o fins i tot els analistes de Reempresa.

Del sondeig s’extreu que el 56,25% del finançament que utilitzen les empreses és públic, fonamentalment l’ICO (42,5%), ICF (6,25%) o altres línies tipus ENISA, CDTI, etc. (7,5%). Per tal de simplificar aquest accés, la Cecot creu important que el Govern tingui en compte mecanismes eficients i eficaços que facin aquesta intermediació entre l’empresa i el finançament públic més simple administrativament parlant i capaç d’analitzar projectes, objectivament, i des del punt de vista de viabilitat empresarial, de l’equip de treball i del projecte a futur.  En aquest sentit, la Cecot va proposar l’any 2011 als Govern, la creació de la figura del Mediador del Crèdit al nostre país. A partir que una empresa inicia un procés de Mediació de Crèdit, aquest es duu a terme en cinc etapes: Introducció de l’expedient via on-line; Admissió de l’expedient per la Mediació; Informació dels bancs. Possibilitat de rebre les seves al·legacions; Treball de Mediació. Apropament de posicions divergents; Conclusions. Proposició de solucions elaborades per la Mediació.

Es tracta d’un procediment simple, ràpid, gratuït i totalment confidencial. Com totes les Mediacions, el seu resultat vincula a les parts. En conseqüència, si la conclusió és que l’empresa és mereixedora de finançament, l’entitat financera es veu en l’obligació d’atorgar el finançament estipulat.

Principals conclusions del sondeig
El sondeig ha rebut un total de 492 qüestionaris vàlids i el 97,11% de les persones que l’has respost pertanyen a microempreses, petites i mitjanes empreses. És el reflex de la base associativa de la Cecot i de l’estructura del teixit empresarial català i espanyol.

La principal conclusió que extraiem llegint els resultats és que les microempreses i les petites empreses segueixen tenint dificultats per accedir al finançament, tot i ser les que més necessitats de finançament manifesten tenir actualment i en el futur.

1.- Del total de respostes, el 76,92% de les empreses manifesten tenir avui necessitats de finançament. D'aquestes, el 88,75%són microempreses i petites empreses.

2.- El 73,08% de les empreses que han afirmat tenir necessitats de finançament, també manifesta que continuaran tenint necessitat de finançament en els propers 12 mesos. D'aquestes el 85,71%són microempreses i petites empreses.

3.- A la pregunta sobre per a què es necessita el finançament, la necessitat de circulant obté un 66,67% de respostes, de les que el 57,69%son microempreses i petites empreses, i el que és destacable és que la necessitat de refinançar deutes antics només obté un 17,95% de respostes, totes elles, el 100% són microempreses i petites empreses.

5.- El nivell d'obtenció de finançament segons el sol·licitat és del 40%, amb un altre 40% d'obtenció parcial i un 20% de denegació per part de l’entitat financera.

6.- El 50% de les operacions s'han signat amb les mateixes garanties o similars i l'altre 50% han estat amb garanties superiors (personals en un 39,74%)

7.- Per l'obtenció de finançament, la percepció dels enquestats és en un 33,75% dels casos que l’entitat financera valora el projecte empresarial per damunt de la història o les garanties. En canvi en un 66,25% dels casos es considera que tenen més valor els exercicis anteriors o les garanties que s’aportin.

8.- Només el 20% de les empreses perceben que hi hagi més facilitats en la concessió de crèdits. Entre microempreses i empreses petites aquesta percepció es redueix al 12,5%.

Accés als resultats complerts del sondeig .