Camions que viatgen de buit. Transporten mercaderies en el trajecte d'anada, però tornen sense càrrega per falta de clients. És una imatge cada cop més habitual en un sector amb un gran pes en l'economia catalana, però també un dels més afectats per la crisi. El conjunt del transport representa el 7,3% del PIB català, xifra que el situa com la tercera branca en el capítol del serveis en volum econòmic, després del comerç i l'immobiliari, segons les dades més recents de l'Idescat. Tanmateix, un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona de 2009 ja indicava que les empreses de transport de mercaderies per carretera a Catalunya estan patint una caiguda del volum de feina aproximat del 30%.
Algunes veus del sector encara van més enllà en aquestes valoracions. Adolfo Martínez, secretari general de l'Associació General de Transportistes de Catalunya (AGTC), una agrupació que reuneix un miler de petites empreses i autònoms en un mercat format majoritàriament per companyies de mida reduïda, explica que "des del 2008 fins a dia d'avui, la baixada de l'activitat ha estat del 40% i, en alguns subsectors, encara pitjor".
"En el transport relacionat amb la construcció, per exemple, hi ha hagut descensos del 50% i en el de portavehicles, de fins el 70%. Això ha provocat un tancament massiu d'empreses", prossegueix Martínez, que ha afegit que "tot i que 2010 està sent un any de lleugera recuperació de l'activitat ens preocupa com pot afectar-nos la pujada de l'IVA i la situació econòmica internacional".
Els efectes negatius de la crisi en les empreses comporten, inevitablement, pèrdues de llocs de treball. "El transport de mercaderies ha notat l'impacte de la crisi més severament que cap altre sector del transport, entre altres coses perquè depèn directament d'altres indústries com la de l'automòbil", comenta Joan Piqué, secretari d'organització de la Federació de Transports, Comunicacions i Mar (FNTCM) de la UGT de Catalunya.
Segons les dades del sindicat, l'evolució de l'atur en el transport per carretera mostra que al conjunt de l'Estat, 38.000 treballadors del sector van perdre la feina el 2005, seguit de 34.000 més al 2006 i 35.300 durant el 2007. Ja en plena crisi, el 2008 es van perdre 58.800 llocs de treball, que van arribar fins als 63.800 durant l'any passat. A Catalunya, es van produir 138 expedients de regulació d'ocupació (ERO) en el sector del transport, amb un total de 3.188 afectats entre extincions i suspensions.
La carretera representa el 80% del transport de mercaderies
El transport de mercaderies per carretera té un pes molt important pe l'economia catalana i representa al voltant del 80% de les tones transportades. A més, tot i l'augment dels costos dels carburants, la carretera va augmentar un 7,3% anual el volum de mercaderies transportades entre els anys 2000 i 2005, mentre que el ferrocarril va perdre un 1,8% de la quota del mercat, baixant fins a l'1,9%, i el transport marítim també va disminuir un 5,4%, fins al 17,2% en el mateix període.
Martínez explica que "a finals de 2008 i principis de 2009, el transport ja notava la crisi, en especial perquè va coincidir amb la pujada dels carburants, que representen un terç dels costos del sector. Per aquesta raó es va desencadenar l'aturada del transport de juny de 2008". L'AGTC, que forma part de Fenadismer (la Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya), una de les grans agrupacions patronals del sector, va secundar la vaga que va buidar de carburant les benzineres catalanes i que va acabar amb l'assumpció d'un paquet d'ajudes al sector per part del govern de l'Estat. Malgrat això, els primers símptomes d'un sector malalt començaven a aflorar i en ser una activitat instrumental, que dóna servei directament a les empreses, ha patit la crisi més que altres activitats.
Dos anys després, els problemes no s'han resolt i continuen creixent. "Una diferència notable amb el període anterior a la crisi és que han augmentat molt els quilòmetres en buit. Ara és habitual fer un transport de mercaderia i tornar amb el camió sense càrrega, desaprofitant el viatge de tornada. Això fa que es mantinguin els costos, però els ingressos caiguin a la meitat, cosa que compromet la rendibilitat de l'empresa", comenta el secretari general de l'AGTC, que afegeix que un dels problemes del sector és 'l'asimetria entre els clients, que imposen condicions i preus abusius, i els transportistes, que ho hem d'acceptar si no volem tornar de buit i desaprofitar la meitat dels viatges'.
L'ombra de la pirateria i el frau
Com a conseqüència del mal moment que travessa l'activitat, està augmentant l'economia submergida. "Es donen casos d'empreses que per la baixada de la facturació no poden mantenir el funcionament en obert, el pagament d'impostos i altres despeses i continuen la seva activitat en negre. Des de l'AGTC ho desaconsellem i demanem a les administracions que lluitin contra aquest fet, que representa una competència deslleial contra la resta del sector".