
El correu intern del Col·legi de Farmacèutics ha notificat als seus col·legiats un nou endarreriment, i ja en van set, en el pagament de les factures que emeten les farmàcies al Servei Català de la Salut en concepte dels fàrmacs que han venut i que finança la Seguretat Social.
Aquest 5 de gener, les farmàcies només han cobrat el 30% de la factura amb càrrec a l'administració. El 70% restant els ha arribat el mateix dia al seu compte, però sota l'epígraf de Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Quan el juliol de 2010 l'executiu català va anunciar, de forma provisional, un retard de 25 dies en el pagament d'una part de la factura de despesa farmacèutica per manca de liquiditat, moltes farmàcies van comunicar al Col·legi les greus dificultats per fer front a tots els pagaments associats al negoci.
El farmacèutic paga per avançat als proveïdors tot l'estoc de medicaments, i a això cal sumar-hi nòmines, factures de serveis, lloguer de local i, en el pitjor dels casos, la quantiosa hipoteca que paga el titular de la farmàcia per un traspàs.
Pagar interessos per cobrir la morositat
Davant el previsible caos, i amb la perspectiva que les restriccions en el cobrament de les factures s'allargarien més enllà del juliol, el Consell de Col·legis de Farmacèutics va carregar-se a les esquenes un crèdit bancari per avançar els diners. “No podíem permetre que els nostres associats posessin el perill el seu negoci. Vam sol·licitar crèdits a les entitats financeres i ens fem càrrec dels interessos que comporten. Un retard de 25 dies en el cobrament pot significar que un farmacèutic no pugui pagar les nòmines o el rebut del lloguer”, expliquen fonts del Col·legi. L'organisme recorda que el 70% de la facturació d'una farmàcia mitjana mensual en medicaments coberts per la Seguretat Social se situa entre els 20.000 i els 100.000 euros.
“Els farmacèutics no notem directament el retard perquè l'assumeix el Col·legi. Però no sabem fins quan podrà resistir la pressió i fer front a tants interessos bancaris. El Col·legi és la suma de tots els col·legiats que paguem una quota, de manera que abans o després tocarà fons”, adverteix Òscar Garcia, gerent del grup de farmàcies Ecocèutics. Tem que si els endarreriments en el pagament per part de la Generalitat s'allarguen es produeixi “un terrabastall en el sector farmacèutic, ja molt tocat per les darreres retallades en el preu dels medicaments, que han fet que aquest 2010 la facturació ja hagi caigut força”. Per a Garcia, existeix el perill que les farmàcies no puguin fer front als pagaments ordinaris i hagin de recórrer al crèdit, encara molt restringit, i que aquesta situació provoqui un “efecte dominó” en el sector de les oficines de farmàcia. Segons els càlculs d'Ecocèutics, el 70% de la factura de la Generalitat que arriba 25 dies tard es correspon amb el 42% del total de la facturació d'una farmàcia.
El Consell de Col·legis assegura que no té informació sobre si els endarreriments es mantindran al febrer, però es compromet a renovar els crèdits si les entitats financeres li ho permeten.