«És una arma de negociació»: com afectaran els aranzels de Trump a les empreses catalanes?

Els experts assenyalen que la política dels Estats Units impactarà en els sectors exportadors, però relativitzen l'efecte real per la "dissonància" entre les afirmacions i les accions del nou president, que ja ha suspès temporalment els gravàmens a Mèxic

Donald Trump, sortint de la Casa Blanca en direcció a Florida, divendres passat.
Donald Trump, sortint de la Casa Blanca en direcció a Florida, divendres passat. | Europa Press
03 de febrer de 2025, 19:06
Actualitzat: 19:06h

“Catalunya exporta el 13-14% del seu PIB, un percentatge important. Estem parlant d’exportació neta, és a dir, les exportacions menys les importacions. I tot i que el principal soci és la Unió Europea, els Estats Units són rellevants”. Eduard Gràcia, vicepresident de la Comissió d’Economia del Col·legi d’Economistes, analitza l’impacte que poden tenir els aranzels de Donald Trump en la producció catalana. En aquests moments, té clara una cosa: "Trump els està emprant com un estri de negociació. Ho acabem de veure amb Mèxic. Dos dies després de signar uns gravàmens del 25%, els suspèn a canvi de l’enviament de més tropes a la frontera”, ressalta.

Com pot afectar-nos la política comercial del nou president nord-americà? Per a Gràcia, hi ha una dissonància entre el que diu el president nord-americà i les accions que acaba executant. "Això pot fer que l’escenari que surti d’això sigui menys negre del que aparenta", indica. L’economista considera “inevitable” un increment dels aranzels, que per força afectaran els sectors més exportadors, entre ells el químic, el farmacèutic i els aliments elaborats com l’oli. 

Catalunya exporta als Estats Units per valor de 4.000 milions d’euros, que es podrien veure afectats en cas d’un increment de la política aranzelària. Segons dades d'Acció, uns aranzels d’entorn el 10% o el 12% a la UE, suposaria una reducció del 0,2% del PIB català. Cal tenir en compte que les exportacions als Estats Units han crescut el darrer any un 17,1%. L'agència del Govern per a l'acció exterior ja ha atès una trentena de consultes d'empreses sobre l'impacte dels aranzels de Trump.

En aquests moments, però, hi ha dubtes sobre l’impacte real del que acabi fent Trump. En tot cas, Gràcia apunta una dada important que és positiva: “Quan el dòlar es reforça respecte de l’euro, que és el que està passant ara, a l’economia catalana li va bé perquè els productes s’abarateixen. A més, el dòlar és la moneda d’intercanvi comercial de referència. Lògicament, en cas de més aranzels, aquest element positiu es veuria contrarestat”, apunta.

“Hi ha més soroll que incertesa” 

“Trump fa com un director general nou que vol renegociar els preus”. Així defineix un empresari català amb negoci als Estats Units les primeres setmanes de la presidència de Trump. Xavier Simó coneix bé el terreny. La seva companyia, Inlea, porta anys establerta a Silicon Valley com a empresa de serveis que ajuda altres firmes a aterrar al país. Treballa sobretot amb tecnològiques. 

Simó no es mostra molt espantat. “El 2016 hi havia més por que ara. Ara ja s’intueix què vol fer el nou president. Tothom parla d’incertesa, però crec que hi ha més soroll que incertesa”. Simó considera que cal esperar a veure què acabarà fent realment l’Administració Trump, però que “els nostres clients no mostren nerviosisme”. L’emprenedor creu que les empreses catalanes venen productes de qualitat a preus raonables: “Per les companyies que tenen com a valor competitiu essencial el preu, pot haver més afectació. Però pel qui ven un producte determinat, l’impacte serè menor. En el nostre cas, que ja estem establerts als Estats Units, no canviarà gairebé res”.

“El que vol Trump és que les empreses produeixin el seu producte als Estats Units i crein ocupació. És el que té al cap i probablement farà plantejar a moltes companyies de crear una societat allí”, indica. Una afectació que sí que veu clara és un repunt de la inflació: “Per això la Reserva Federal no ha baixat el preu del diner. Perquè entreveu la inflació. A l’inrevés del Banc Central Europeu, que ho ha fet per ajudar l’economia alemanya a vendre”. Simó subratlla que Trump no ha apuntat a vetar l’entrada de productes, que això tindria més afectació, però no ho ha dit. "I l’actuació de la Reserva Federal, que ell ha criticat, també indica que els balanços encara funcionen. No pot fer més del que fa, Trump té menys poder del que sembla”, remarca.

És una opinió compartida en el teixit empresarial. Jordi Reverté, d’Overexport, una companyia dedicada a comprar i vendre els excedents de materials de construcció, subratlla també com Trump “utilitza una tàctica de negociació ben coneguda”. Reverté, que també és assessor de l’estat de Pennsilvània per a Espanya i Portugal, convida a evitar les visions simplistes sobre la política nord-americana i explica que ja fa anys que empreses catalanes estan fabricant i fent assemblatge als Estats Units i, per tant, ja no es veuran afectades per cap increment aranzelari: "L'empresa catalana és prudent, amb poca exposició al risc".  

Reverté i Simó coincideixen a assenyalar que els sectors que poden patir són els que exporten en sectors que tenen una indústria potent als Estats Units, i que Trump voldrà protegir. Reverté creu que els aranzels, si finalment es materialitzen, suposaran un problema de cost. "No és bo anar pel món com hi va Trump, però nosaltres també hem de recordar que Europa ha fet el mateix i també ha posat aranzels a la Xina. Amb unes altres formes, això sí”, subratlla. La resposta definitiva, d'aquí a uns mesos.