Europa torna a salvar Grècia

"Deixeu-nos en pau per acabar la nostra tasca", reclama el primer ministre grec

Publicat el 07 de maig de 2011 a les 17:02
La Unió Europea renegociarà el rescat de Grècia. Foto: Reuters/ACN

El fum que hi havia darrera el possible divorci de Grècia amb l'eurozona ha acabat per confirmar una renegociació del deute grec. La Unió Europea ha acceptat que caldrà renegociar el rescat de 110.000 milions d'euros a Grècia més enllà del 2012, la data límit del pla aprovat ara fa un any, a causa de les dificultats d'Atenes de sanejar els seus comptes al ritme previst.

"Creiem que Grècia necessita un nou programa d'ajustament", ha assenyalat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, després d'una reunió d'urgència celebrada a Luxemburg. El primer ministre grec, Iorgos Papandreou, per part seva, ha negat aquest dissabte que qualsevol discussió sobre la possible sortida de Grècia de l'eurozona. "Deixeu-nos en pau per acabar la nostra tasca", ha reclamat Papandreou, després dels rumors publicats pel diari alemany "Spiegel".

Els quatre principals socis de l'eurozona -Alemanya, França, Itàlia i Espanya-, el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet; el comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn; i el president de l'Eurogrup es van reunir aquest divendres amb Grècia, d'urgència i mig en secret, per tractar la insostenibilitat de l'economia grega i la necessitat d'ampliar o ajornar els préstecs concedits per evitar la reestructuració del deute, una hipòtesi que el BCE ha descartat per l'impacte negatiu que tindria en la moneda única i en l'estabilitat financera del conjunt de socis europeus.

"No hem discutit la sortida de Grècia de l'eurozona. És una idea estúpida", va afrimar Juncker a la sortida de la reunió en relació al rumor que Atenes podria abandonar l'eurozona i tornar a la seva antiga moneda, el dracma. Una especulació formulada per la versió en línia del diari alemany "Spiegel" que va provocar que l'euro caigués un 1% respecte al dòlar. "No volem que la zona euro exploti sense cap raó", va afegir explicant que, durant la reunió, sí que havien exclòs la possibilitat de reestructurar el deute grec.

El maig de l'any passat, Grècia es va convertir en la primera economia europea a ser rescatada pels 27. La UE i l'FMI van acordar concedir-li un paquet d'ajuda de 110.000 milions d'euros a canvi que Atenes es comprometés a aplicar estrictes mesures d'ajustament que, des de llavors, han provocat el descontentament de la població hel·lena. Fins ara, Atenes ja ha rebut 53.000 de l'ajuda financera, que es desemborsa en terminis.

Seran els ministres d'economia de la zona euro qui, el 16 de maig, discutiran a Brussel·les si Grècia necessita un nou pla econòmic. La Unió Europea ha rescatat ja les economies de Grècia i Irlanda i està ara ultimant el rescat de Portugal.