
La patronal Foment del Treball no està contenta amb les polítiques fiscals del govern de Mariano Rajoy. De fet, l'acusa d'haver-se contradit en més d'una ocasió, en comptes d'aplicar "l'anunciada reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social", i d'haver fomentat un "caos normatiu" en matèria impositiva que creuen que perjudica als empresaris. Per mirar de posar-hi remei, ha elaborat un document amb tot un seguit de propostes per a la Reforma Fiscal que està preparant el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i que li faran arribar directament. "Són propostes concretes per aplicar ja mateix", ha sentenciat el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Ramon Adell.
Bàsicament, Foment reclama la reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social, una baixada de l'IRPF, l'eliminació de l'Impost sobre el Patrimoni i l'Impost de Successions i Donaciona, i un "aclariment" del panorama tributari. L'IVA, en canvi, creuen que no s'hauria de tocar, recordant que països rescatats com Portugal i Grècia el tenen al 23%, en comptes del 21% espanyol.
Contràriament a tot això, les modificacions tributàries que el govern espanyol va aprovar a final de desembre de l'any passat, en què les cotitzacions en espècies també han passat a tributar -com els tiquets restaurant, l'assegurança mèdica i el plus de transport-, creuen que "no són de rebut", s'ha exclamat Salvador Guillermo, director d'Economia i Fiscal de Foment. "No entenem que el govern es contradigui novament, quan el que havia anunciat era la reducció de les quotes a la Seguretat Social", ha sentenciat.
El president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentí Pich, hi ha afegit: "Hi ha hagut una allau de normativa fiscal que fa impossible saber què s'ha de pagar, hi ha hagut molta regulació i és molt difícil de seguir. Tenim un sistema poc previsible, seria conveninet que les pujades i baixades fossin previsibles. En canvi, en el model actual es toca tot, endavant i enrere, i és molt difícil de gestionar. Esperem que la reforma fiscal ho aclareixi." I ha sentenciat: "Aquí, del que es tracta és que la gent treballi i pagui impostos. I res més. Si no ho solucionem, l'estat del benestar pot patir de veritat."
Baixar l'Impost de Societats per "dinamitzar" el consum
"La tesi que defensem és que aquesta baixada actuaria com a element dinamitzador. Proposem una baixada d'impostos no per pagar-ne menys, sinó perquè dinamitza l'economia i el consum intern. I aquesta és la millor via per aturar les retallades. És bàsic que les empreses tornin a generar llocs de treball i es reactivi el consum intern. Només així aconseguirem reduir l'atur, que és el gran repte econòmic i moral que tenim tots plegats", ha proclamat Adell.
"Cal veure que la rebaixa d'impostos tindrà un efecte dinàmic en l'economia, no s'ha de mirar només l'impacte que tindrien les reformes en el primer any de recaptació", ha sentenciat Guillermo. "Som els màxims interessats en què l'administració tingui recursos, perquè pugui propiciar un bon ambient per fer negocis", ha sentenciat Pich, afegint-hi tot seguit: "Les nostres propostes no volen ser provocadores."
Per sustentar les seves reclamacions, comparen el pes que tenen les cotitzacions socials a l'Estat espanyol del total d'ingressos fiscals, del 38,6%, mentre que al Regne Unit és del 18,5%; a Itàlia, del 31,5%, i a França, del 38,4%. A Alemanya, en canvi, el pes que tenen és superior a l'espanyol, del 40,1%.
"Espanya té un gravamen excessiu sobre el treball, sent el país amb la taxa d'atur més elevada de la zona euro, i que majoritàriament recauen en les quotes de la seguretat social amb càrrec als empresaris. És un impost sobre el factor treball. Cal, de forma immediata, la reducció de les cotitzacions socials", ha insistit Guillermo. "Tenim la necessitat de créixer. Perquè créixer és la millor mesura per acabar amb la xacra de l'atur", ha conclòs Adell.