Foment s'estalvia alliçonar el Govern

L'acte 'Anem per feina' proposa un pacte pel creixement en termes estrictament econòmics

Publicat el 14 de febrer de 2013 a les 19:25
Els amfitrions de l'acte 'Anem per feina', Eusebi Cima i Joaquim Gay de Montellà Foto: ACN

L'acte empresarial 'Anem per feina' ha estat, finalment, pura i simplement empresarial. La polèmica generada per la intenció inicial de convertir l'acte en un toc d'atenció contra el Govern català i el procés de transició nacional ha quedat només en un seguit de propostes purament econòmiques, allunyades de qualsevol implicació política. De fet, Eusebi Cima, president de Fepime, organitzadora de l'acte juntament amb Foment del Treball Nacional, ha arrencat el seu parlament assegurant que es tractava d'un acte “al marge de posicionaments polítics”.

Amb la presència d'uns 400 empresaris, entre els quals el president del Círculo Ecuestre, Borja Garcia-Nieto i el president del consorci Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, i amb un fort desplegament policial a l'entrada de la seu de la patronal, l'acte ha estat presentat pel periodista Manel Fuentes (El Matí de Catalunya Ràdio, Tu cara me suena), que ha intentat trencar el gel tot assegurant que la crisi era tant greu que “fins i tot el Papa ha plegat”, i s'ha permès una de les poques incursions polítiques de la nit, assegurant amb ironia que l'església “té estat propi, però no entrem en aquest debat que no volem fer política”.

En la mateixa línia, Joaquim Gay de Montellà, president de Foment i últim ponent de l'acte, ha volgut deixar clara la despolitització de la trobada: “No hem vingut avui aquí els empresaris a demanar res, ni a protestar per res, ni a donar lliçons a ningú” i ha dedicat el seu parlament a proposar un “pacte per al creixement” que, partint del centenar de propostes que la patronal ja va presentar abans de les eleccions, reclama “mesures urgents per mobilitzar capacitats productives” i “reformes estructurals”.

Sempre en el marc econòmic, el president de Fepime ha enumerat algunes d'aquestes mesures urgents, com ara “utilitzar tots els mecanismes monetaris a la Unió per evitar pèrdues de la competitivitat derivades de devaluacions d'altres monedes”, “reactivar l'economia europea amb l'esforç tractor dels països en disposició de fer-ho” i “implementar decididament els fons comunitaris d'impuls a les inversions estructurals” pel que fa la Unió Europea i “recuperar el finançament de les empreses”, “fixar objectius menys dràstics”, “reducció dràstica de les obligacions administratives de les noves empreses” entre d'altres, pel que fa als àmbits estatal i català.

L'eficiència de les Diputacions, en qüestió

En el capítol de reformes estructurals, Gay de Montellà ha apuntat una de les poques crítiques d'ordre tangencialment polític, demanant una “reducció dels nivells administratius mitjançant la integració de competències” i apuntant que en l'actual situació “caldria preguntar-se sobre l'eficiència de les Diputacions amb l'Administració de la Generalitat”.

L'acte ha finalitzat amb una crida de Gay de Montellà a sumar uns esforços “dirigits a aconseguir que les administracions, els empresaris i els sindicats treballem junts, amb unitat, per el diàleg, la negociació i el pacte”.

A l'entrada de la seu, a la plaça d'Antoni Maura, un centenar de persones han secundat una protesta sota el lema “Anem per feina, aturem la dictadura del deute i la patronal”.