
Gay de Liébana en la presentació d'aquest dilluns. Foto: Isaac Meler
Ho ha explicat Gay de Liébana, que també presentava el seu llibre La gran bombolla del futbol, amb una potent alineació de dades que a part de la lliga anglesa incloïa la Bundesliga alemanya, la Lliga BBVA espanyola, la Serie A italiana i la Ligue 1 francesa. Més concretament, el prestigiós economista i president de la Comissió d'Economia i Finances de l'Esport del Col·legi, ha alertat que "la potència econòmica del futbol s'està desplaçant cap a la Premier".
Les causes? La internacionalització de la competició i la capacitat per pagar millor els seus jugadors. La lliga anglesa gasta 2.567 milions en salaris mentre que la resta de lligues es situa al voltant dels 1.000. Tot i això, la veritable mare dels ous està en el repartiment dels drets televisius. Mentre que el model anglès és centralitzat, "Espanya ha caigut en la típica trampa de l'egoisme", ha subratllat Gay de Liébana. Dit això, ha pronosticat que el repartiment centralitzat que s'aplicarà a partir de la propera temporada a la lliga espanyola millorarà aquesta situació.
La lliga espanyola: Barça - Madrid
De moment, però, les dades aportades pel professor, mostren una "gran distància" entre les dues competicions futbolístiques. Mentre que a nivell anglès hi ha "13 clubs que ingressen més de 100 milions d'euros" a la lliga espanyola només n'hi ha dos: Barça i Madrid. Tant és així si a la Lliga BBVA els blaugranes i els blancs s'emporten més del 40% dels ingressos de drets televisius, a la lliga anglesa cap club s'endú més del 8% del total.
Aquestes diferències també tenen impacte en el volum total de la competició i el creixement dels clubs. La Premier es manté com a primera classificada amb un volum de 7.616 milions d'euros. A distància es troba la Lliga BBVA amb 3.709 milions d'euros, seguida de la Serie A amb 3.610, la Bundesliga amb 2.500 i la Ligue1 amb 2.035.
Pel que fa al creixement, els ingressos d'explotació dels clubs anglesos van augmentar en 554 milions entre les temporades 2013-2014 i 2014-2015. A la lliga alemanya aquest increment va ser de 117 milions, 133 a l'espanyola, 71 a la italiana i una pèrdua de 79 milions a la francesa.
Anant al detall dels 12.099 milions d'euros totals com a ingressos d'explotació de les 5 grans lligues europees, la televisió 2.328 milions a la Premier, 1.064 a la Serie A, 778 a la Lliga BBVA, 731 a la Bundesliga i 628 a la Ligue1. En concepte de matchday (venda d'entrades), la Premier manté el lideratge amb 740 milions d'euros, seguida de la Lliga BBVA amb 607, la Bundesliga amb 521, la Serie A amb 229 i la Ligue1 amb 165. Finalment, en màrqueting, la lliga anglesa ingressa 1.288 milions, l'alemanya 1.140, l'espanyola 672, la francesa 624 i la italiana 498.
Una lliga, una societat
Ja en el torn de preguntes, el degà del Col·legi, Joan B. Casas, ha plantejat que curiosament els deutes de cada lliga van paral·lels a l'endeutament dels seus respectius estats. A partir de les dades presentades per Gay de Liébana, es veu que la competició amb una menor taxa d'endeutament és l'alemanya amb un 57,76%, seguida de la Ligue 1 amb 65,65%, la Premier amb un 66,54%, la Lliga BBVA amb un 80,64% de deute i la Serie A amb un 92,85%.
Sobre aquesta qüestió i parlant de les dificultats d'equips inferiors al Barça i el Madrid com l'Espanyol, Gay de Liébana ha conclòs la seva xerrada equiparant-los a "la classe mitjana espanyola". "Tres milions de persones han deixat de ser classe mitja i han passat a ser classe baixa i resulta que hi ha una cinquena part de les llars que tenen dificultats per arribar a final de mes", ha declarat.