Grans pèrdues a les borses per la incertesa a Grècia

L'Ibex 35 tanca a un nou mínim anual de 6.809 punts mentre la majoria de parquets de la UE cauen un 2%

Publicat el 14 de maig de 2012 a les 17:07
La Borsa en ple funcionament Foto: ACN

Nou sotrac a les borses europees per culpa de la incertesa sobre el futur econòmic i polític de Grècia. Aquest dilluns la borsa espanyola ha tancat amb un nou mínim anual de 6.809 punts, amb una caiguda del 2,66%, i una prima de risc que en alguns moments ha arribat a superar els 490 punts. La resta de parquets europeus també cauen a l'espera de notícies sobre Grècia. A Itàlia, el MIB ha reculat un 2,7%, mentre que el CAC francès ha disminuït un 2,1%. Les pèrdues a la borsa de Frankfurt, a Alemanya, han estat de l'1,94% i a Londres han arribat a l'1,97%. Als Estats Units, els parquets també pateixen caigudes mentre a Brussel·les els ministres de l'eurozona es reuneixen per tractar la situació d'Atenes.
 
La possibilitat que Grècia pugui arribar a formar un govern de coalició favorable a les retallades exigides des de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional sembla difícil. Segons informa el diari britànic 'The Guardian', un membre del partit Esquerra Democràtica amb qui el Pasok i la dreta de Nova Democràcia intenten formar coalició ha assegurat que hi haurà eleccions el mes de juny. "Com a partit hem decidit que no podem participar en un govern que no reflecteixi la voluntat de la majoria de la societat grega", ha assegurat Dimitris Hadzisokratis al diari. Un 70% dels electors grecs, segons aquest polític, van votar el passat 6 de maig una opció anti-austeritat, tot i que la majoria dels ciutadans volen evitar una sortida de l'euro. 
 
És precisament una possible sortida de l'euro de Grècia el que més preocupa els mercats. Tot i que la majoria de ministres de Finances de l'Eurozona reunits a Brussel·les defensen que Atenes ha de continuar amb la moneda única, els dubtes als mercats creixen. De fet, els Bancs Centrals dels països membres ja consideren la possibilitat d'una sortida de Grècia, segons informava aquest dilluns el 'Financial Times', i alguns analistes ja prediuen que 1 euro es podria canviar per 1.500 dracmes. A l'entrar a la moneda única, 1 euro es canviava per 350 dracmes. El premi Nobel Paul Krugman escrivia al 'The New York Times' que el trencament de l'euro pot arribar aviat.