La inversió estrangera captada pel Govern el 2024 bat rècords per quart any consecutiu

La xifra arriba als 1.050 milions d'euros, un 19% més que l'any anterior; el pes de les empreses asiàtiques va a l’alça i ja s’equipara amb les companyies americanes, amb un 22% del total

  • Miquel Sàmper, aquest dilluns. -

ARA A PORTADA

Publicat el 10 de març de 2025 a les 12:50
Actualitzat el 10 de març de 2025 a les 12:54

La inversió estrangera captada pel Govern bat rècords per quart any el 2024 amb més de 1.050 milions, un 19% més que l'exercici anterior. Per primera vegada la captació se situa per sobre del llindar dels 1.000 milions i per segon cop se superen els 100 projectes (106). Aquest capital exterior atret a Catalunya ha permès crear 4.984 llocs de treball (+10%) i mantenir 3.245 llocs de treball. Durant l’any passat, el pes dels projectes amb origen a l’Àsia s'incrementa i ja representa el 22% del total, empatat amb els americans. En els últims cinc anys, el capital exterior atret s'ha doblat fins als 3.641 milions d'euros i les feines creades gràcies a les inversions han crescut un 9% fins als 28.000.

Les dades inclouen projectes d’inversió acompanyats per Acció, com el centre d’innovació del gegant químic xinès Wanhua a Cornellà, el hub digital de Lufthansa a Barcelona, la planta de proteïna digital d’Elian a Barcelona o la d’Elis Cleanroom a Granollers. Al balanç, no s'inclouen inversions financeres com ara de la xinesa Chery que va injectar recursos per a fer possible la reindustrialització de la planta de Nissan a la Zona Franca.

“Els resultats són molt positius i té un mèrit especial en un entorn en el qual es preveu la caiguda de la inversió estrangera global del voltant d’un 8%”, ha dit el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que ha fet referència a l’onada proteccionista i a les tensions creixents entre països que s’espera per aquest 2025, després de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca.

El Govern ha destacat que bona part dels projectes estan associats a projectes de tecnologia i alt valor afegit, amb un creixement del sector TIC i de l'electrònica que concentra el 22% de les inversions, seguits de l’automoció (14%), el sector químic (11%), l’alimentació (7%) i videojocs (7%). A més, han subratllat que el 64% de la inversió ha estat de tipus industrial i tecnològic. Ja que un 37% s’emmarca en la indústria manufacturera i un 27% en l’àmbit tecnològic. Per territoris, les inversions s’han distribuït en 17 comarques.

Tot i que Europa continua liderant el rànquing amb un 54% de projectes, el pes de les inversions de la Xina, Corea o el Japó ha anat a l’alça. En l’últim any, els projectes provinents d’Àsia s’han situat en un 22%, en segon lloc i empatats amb els que venen d’Amèrica. Les inversions captades són de 30 països, una diversitat que també s’assoleix per segona vegada consecutiva. A diferència de l’any passat, encapçala la llista Alemanya, amb un 11% del total, seguit dels Estats Units, que amb un 9% del total assoleix un percentatge 12 punts per sota de l’any anterior. França també cau una posició i se situa en tercer lloc amb un 9% de projectes i la Xina irromp entre els països que més han invertit amb un 7%.