Quan es parla d'economia social i cooperativisme, no s'acostuma a pensar en el sector de les assegurances, sovint lligat a la lògica més mercantilista i associat a pràctiques poc transparents per a maximitzar beneficis. Si bé, la Cooperativa Arç fa 40 anys que fa bandera de "les assegurances ètiques" i ja ha convençut 3.500 organitzacions i 250.000 persones, amb 7.500 pòlisses gestionades amb criteris ètics i solidaris.
Jordi Via n'és el cofundador i explica en una entrevista juntament amb el director de la revista Alternativas Económicas, Pere Rusiñol, com va sorgir, com funciona, quins són els principals reptes i com escapa dels paràmetres econòmics estrictament monetaris. "L'economia hegemònica no incorpora, per a res, els intangibles", analitza.
Amb tot, la Cooperativa Arç és una organització referent en el sector assegurador, amb una trentena de treballadors i que gestiona més de 9 milions d'euros; alhora que no hi ha hagut cap mes en què els treballadors no hagin percebut la nòmina i no s'hagi fet front als pagaments als proveïdors. Com es navega entre la necessitat d'assegurar la viabilitat econòmica i la voluntat de regir-se per uns valors socials estrictes? Això i molt més, a la primera entrega de la sèrie Viure en cooperativa coproduïda per Nació.