Jove, aturat i sense subsidi

El 45% de joves d'entre 25 i 34 anys aturats no cobra cap prestació

Publicat el 13 d’agost de 2011 a les 16:20
Els joves,castigats per la crisi.

Actualment, el 45% dels joves aturats entre 25 i 34 anys ja no cobra cap prestació, percentatge que arriba al 86% en el cas dels joves entre 16 i 24 anys. Aquestes són les xifres calculades per Avalot-Joves dela UGT aquest divendres sobre la situació del mercat laboral dels joves.

Segons Avalot, un 44% dels treballadors joves tenen una feina per sota de la seva formació. La taxa d'atur en persones menors de 25 anys està situada en el 42%. I la taxa de temporalitat, en el 56,3%. El salari mig d'un jove a Catalunya és de 911 euros bruts mensuals. Totes aquestes dades indiquen, segons UGT, la difícil realitat amb la que es troben els joves catalans a l'actualitat.

Avalot remarca que, de les 326.000 persones entre 16 i 34 anys que hi ha en actiu a Catalunya, 136.800 estan en situació d'atur. I d'aquests, només un 86% cobren alguna mena de prestació. En el cas dels joves entre 25 i 34 anys, és un 45% el percentatges de gent que no rep cap prestació. Dels 325.600 joves desocupats, 22.774 encara reben algun subsidi, però 203.226 -el 62%- ja han esgotat aquest dret.

La manca d'ingressos, en contrast amb l'alt preu de l'habitatge, ha fet que la taxa d'emancipació de joves entre 16 i 29 anys a Catalunya estigui en el 28,2%, una de les més baixes dels països de l'entorn.

Amb aquest panorama, la família s'ha convertit en un "coixí" i en el "veritable pilar de l'Estat del Benestar", segons Avalot. Les institucions familiars han hagut d'arribar allà on no arribaven els recursos propis dels seus fills ni l'administració, assegura el portaveu nacional d'Avalot, Daniel García.

Demandes del sindicat

García demana la retirada immediata de la reforma laboral perquè, segons el seu criteri, un any després de la seva aplicació ha augmentat l'atur i s'ha precaritzat més la situació dels joves. A més, segons Avalot, calen polítiques actives d'ocupació per als dos col·lectius diferenciats de joves que tenen dificultats per trobar feina: els 'ni ni' i els joves sobradament preparats.

El portaveu nacional d'Avalot també ha reclamat més inversió en R+D per fer possible un canvi real en el model productiu així com situar el salari mínim interprofessional en el 60% del salari mig nacional.