
La distància entre els rics i els pobres ha assolit la xifra més alta dels últims trenta anys segons revela un informa de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Per aquest motiu, l'entitat afirma que cal que els governs "actuïn ràpidament per abordar la desigualtat". A nivell mundial, el sou anual del 10% de la població més rica és nou vegades superior al del 10% de la població més pobre. A l'estat espanyol la desigualtat ha disminuït des dels anys 80 però ha crescut una mica en els últims dos anys, segons l'informe de l'OCDE. La diferència entre rics i pobres també ha crescut en països tradicionalment igualitaris com Alemanya, Dinamarca o Suècia.
En països com Alemanya, Dinamarca o Suècia, la diferència entre el 10% de la població més rica i la més pobre ha passat d'una proporció de 5 a 1 els anys 80 fins a una de 6 a 1 actualment.
A Xile i a Mèxic, els diners dels rics són encara 25 vegades superiors als més pobres però, segons l'últim informe de l'OCDE, comencen a baixar. A la major part de les economies emergents no membres de l'organització, la desigualtat és molt més alta. Per exemple, a Brasil la proporció és de 50 a 1.
A nivell espanyol, la desigualtat dels ingressos a les llars se situa al voltant de la mitjana de l'OCDE, per sota dels Estats Units, Itàlia, Portugal i Regne Unit, però per sobre d'Alemanya i França. La desigualtat ha disminuït des de mitjan dels anys 80, contràriament al què ha passat en la majoria dels països membres on hi ha hagut una tendència important a l'alça en els últims 30 anys. No obstant això, observant el gràfic de l'informe, s'observa una lleugera tendència a l'alça a Espanya en els últims anys quant a desigualtat.
Els ingressos mitjans del 10% de la població espanyola amb majors ingressos era l'any 2008 de al voltant de 38.000 euros. És a dir, onze vegades superiors als del 10% de la població espanyola amb menys ingressos, amb una quantitat mitjana de 3.500 euros. Els impostos i les prestacions socials redueixen, en conjunt, un quart de la desigualtat, similar a la mitjana de l'OCDE.