
A Catalunya, 1.500 persones treballen directament en alguna empresa especialitzada en temes lingüístics, ja sigui la traducció i interpretació, la localització, la semàntica, la tecnologia de la veu, el doblatge i la subtitulació, els continguts i l’ensenyament d'idiomes. En total, es calcula que les aproximadament 250 empreses que s'hi dediquen facturen anualment més de 150 milions d’euros anuals, mentre que, al conjunt d'Europa, es calcula que les indústries de la llengua mouen al voltant de 8.700 milions d’euros.
Per mirar d'agrupar les empreses catalanes del sector, representar-les i potenciar-les, ara s'ha constituït la nova Associació Catalana Clúster de les Indústries de la Llengua, on de moment hi són presents nou de les empreses més representatives del sector i, durant aquest 2012, s'espera aglutinar-ne unes 25. Itentaran "potenciar la indústria de la llengua mitjançant el desenvolupament d’accions que millorin la competitivitat de les empreses, així com afavorir el desenvolupament de productes i serveis innovadors, i la seva internacionalització a través de projectes nacionals i internacionals".
L'any 2010, Linguamón i el 22@ de Barcelona van promoure en el sector un incipient procés de reflexió estratègica que ara ha desembocat en un Pla Estratègic del Clúster. A finals de 2011 es va iniciar el procés d’activació i constitució formal d'una associació que pugués executar el pla d’acció plantejat, i finalment es va constituir el 20 de gener, essent-ne la primera presidenta Tenesoya Pawlowsky, directora gerent de CPSL.