Les pimes continuen representant la gran majoria del teixit empresarial català (són el 99,8% de les empreses), però continuen sense guanyar dimensió i amb menys recursos propis. Són dades de l'Anuari de la pime catalana, que s'ha presentat aquest dilluns a la seu de Pimec, amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el president de la patronal de les pimes, Antoni Cañete, i Xavier Comerma, del Banc Sabadell.
Pel conjunt de pimes, el 2021 va veure incrementar la seva productivitat un 2,7%, una proporció inversament proporcional a la seva grandària. Però no s'assoleixin els nivells previs a la pandèmia. El 27,3% de les pimes industrials exporten, el que suposa un +0,9 punts més que el 2020. A nivell sectorial destaquen les indústries químiques (56,9%), el material de transport (44,7%), el sector tèxtil (36,8%) i l'alimentari (28,6%). L'any 2021, les vendes per empresa van créixer un 18,8%. Cal tenir present que el 2019 havien caigut un 10,7%. El total de les pimes representen el 62,3% del VAB (el valor afegit brut) i el 68,5& de l'ocupació en els sectors de mercat.
El conseller Torrent ha subratllat la importància de disposar d'eines com l'Anuari per saber com evoluciona l'economia catalana i s'ha mostrat favorable a avançar en agilització administrativa, que és bàsica per poder desplegar amb eficàcia els fons Next Generation. Ha considerat que l'agilització en els tràmits és una mesura "progressista" perquè ajuda a les empreses més petites. Ha destacat que l'Anuari assenyala els punts forts i els febles de l'economia, el que permet fer una bona diagnosi del quadre econòmic global.
Torrent i Antoni Cañete han subratllat que "l'economia catalana és una economia de pimes", però això no es tradueix en el pes de les pimes en la presa de decisions en les polítiques econòmiques. Cañete ha reclamat que hi ha dades preocupants, com el fet que un 25% de les pimes catalanes estan en una situació d'endeutament del 80% o més, el que suposa un estat d'"alarma". En l'estructura del passiu, el 2021 es va reduir lleugerament el pes dels recursos propis (en un 1,1%) per situar-se en el 53%. Per això el pes de l'endeutament s'ha incrementat fins a un 47%. Les empreses es van endeutar amb uns tipus d'interès 0, però amb l'increment dels tipus, la situació de moltes empreses dibuixa un moment de risc.
Cañete ha insistit en el tema de la morositat, un dels cavalls de batalla de Pimec. El president de la patronal ha reiterat que són les petites empreses les que paguen a més curt termini, mentre que les grans continuen fent-ho fora del termini legal. El període mitjà de cobrament passa de 75 a 68 dies, però es manté per sobre el termini legal. La millora en els terminis de cobrament implicaria una millora en els beneficis de les pimes del 15,8%Cañete ha tornat a reclamar, com sol reivindicar en totes les seves intervencions, que les pimes "estiguin en el lloc de comandament" on es prenen les grans decisions.
Una altra dada rellevant és la que afecta a l'ocupació. El total de pimes aplega una xifra de 529.955 empreses, que ocupen més d'1.990.000 treballadors, que suposa el 68,5% del total ocupat. Però les xifres no suposen una modificació substancial del nivell d'ocupació en relació als darrers anys. Els ocupats a les pimes han crescut un 4,1% per situar-se en 1.993.513, però el 2020 havien caigut un 2,7%.
Les pimes són el 98,8% del teixit productiu, però no guanyen dimensió i perden recursos propis
Pimec presenta l'"Anuari de la pime catalana" i assenyala que el 25% de les petites i mitjanes empreses afronta un endeutament del 80%

- Antoni Cañete, el conseller Roger Torrent i Xavier Comerma. -
- Pimec
ARA A PORTADA
Publicat el 18 de setembre de 2023 a les 10:41
Et pot interessar
-
Economia Dos euros per cada paquet de Shein o Temu: Brussel·les estudia un aranzel especial
-
Economia Foment i Cecot «guanyen» la batalla electoral a Cepyme
-
Economia El Cercle adverteix que l'opa contra el Sabadell accentuarà el «desequilibri territorial» en favor de Madrid
-
Economia La UE eleva el creixement del PIB espanyol fins al 2,6% el 2025 amb una exposició «limitada» als aranzels
-
Economia La UE preveu un creixement «robust» del 2,6% del PIB espanyol el 2025, amb una exposició «limitada» als aranzels
-
Economia Les exportacions catalanes pugen un 3,3% anual durant el primer trimestre i superen els 25.000 milions d'euros