El BBVA obrirà a principis de setembre el període d'acceptació de l'opa al Banc Sabadell per poder incorporar al fullet els resultats semestrals de totes dues entitats i de les juntes d'accionistes del Sabadell del 6 d'agost, segons ha confirmat el banc basc. Fonts del BBVA han indicat que l'objectiu és que els accionistes tinguin "la informació més completa possible" per poder prendre una decisió.
A més, la decisió evita que els accionistes hagin de decidir si vendre o no en ple mes d'agost, coincidint amb les vacances d'estiu. El 6 d'agost, els accionistes del Sabadell votaran si avalen la venda de la seva filial britànica, TSB, al Banc Santander, així com el dividend extraordinari de 2.500 milions que se'n derivaria. El Sabadell té previst presentar els seus resultats financers per als primers sis mesos de l'any i el pròxim pla estratègic el pròxim dijous 24 de juliol, mentre que el BBVA presentarà els seus comptes dia 31.
En un primer moment, es preveia que la CNMV aprovés a finals d'aquest mes de juliol el fullet de l'opa del BBVA al Sabadell, però la presentació de resultats i també la inesperada venda de TSB han canviat els escenaris. BBVA va decidir a finals de juny continuar amb l'opa malgrat l'enduriment de les condicions anunciades pel govern espanyol.
Cal recordar, en aquest sentit, que a finals de juny l'executiu estatal anunciava que autoritzarà l'operació sempre que es mantingui la personalitat jurídica i patrimoni separats i autonomia de gestió durant almenys tres anys, ampliables a dos anys més. La decisió es fonamenta en cinc criteris d'interès general, més enllà de la defensa de la competència, com per exemple la cohesió territorial, el manteniment de l'obra social i les fundacions o la protecció de les plantilles.
Cop de la Comissió Europea
La setmana passada, però, la Comissió Europea anunciava l'obertura d'un procediment d'infracció a l'Estat per la intervenció. Brussel·les considera que la llei espanyola sobre la defensa de la competència -que en l'article 60 atorga poders al Consell de Ministres per decidir sobre operacions de concentració- no està alineada amb els tractats de la UE.
Segons l'executiu comunitari, la normativa espanyola pot soscavar els poders del Banc Central Europeu (BCE), que en operacions d'aquesta magnitud és l'autoritat competent. Amb l'obertura de l'expedient, Brussel·les ha iniciat un procés perquè Espanya impulsi un canvi legislatiu que, si no es produeix, podria derivar en sancions. Aquest expedient no frena l'operació, que pot tirar endavant en paral·lel a la decisió que prengui l'executiu comunitari.
La venda de TSB
Enmig d'ambdues accions, la del govern i la reacció de Brussel·les, el Banc Sabadell va anunciar la venda de la filial britànica TSB, una operació interpretada des de molts fronts com un nou pal a la roda per a l'opa de BBVA. L'entitat catalana ha alertat que la injecció de líquid que rebrà per la transacció fa que l'oferta de l'entitat basca sigui encara menys atractiva per als accionistes.
Fonts del mercat afirmen que la decisió del BBVA d'ajornar el període d'acceptació -pactada amb la CNMV- realment no suposarà una gran diferència amb l'escenari previst inicialment, ja que el mes d'agost és habitualment inhàbil en els mercats financers. Així, relativitzen un eventual retard en la finalització del període d'acceptació de l'opa, que és d'un mínim de 30 dies i un màxim de 70.