L'Europarlament vol que el BCE tracti el deute català com a sobirà

Publicat el 22 de gener de 2013 a les 16:57
L'eurodiputat Ramon Tremosa Foto: Adrià Costa

El comitè d'Economia del Parlament Europeu ha donat llum verda aquest dimarts a l'informe sobre la gestió del Banc Central Europeu (BCE), que inclou diverses propostes i esmenes importants per a Catalunya, especialment una esmena presentada per Ramon Tremosa, ponent del grup liberal demòcrata, que té com a intenció fer que el deute públic català sigui més atractiu per als inversors i per a les entitats financeres.
 
Actualment, el deute públic de les regions és considerat pel BCE en una categoria diferent i inferior que el deute sobirà o estatal, fet que provoca que, malgrat tenir la mateixa qualificació que el deute sobirà, al deute públic regional se l'hi apliqui un descompte molt major, fent-lo menys atractiu.

El deute català és qualificat com a BBB- per l'agència Fitch. Això vol dir que, quan un banc demana un préstec al BCE amb el deute català com a garantia, aquest banc rebrà un préstec per import equivalent al 80% dels títols dipositats (descompte del 20%). En canvi, amb la mateixa qualificació i, per tant el mateix grau de solvència, el deute públic sobirà només pateix un descompte del 10,5%. Aquesta substancial diferència fa molt més atractiu per als bancs comprar deute d'un Estat (per exemple l'espanyol) malgrat que estigui en igualtat de condicions de valoració que el deute català.

Així doncs, l'equiparació del deute català amb el deute dels Estats faria molt més atractiu per al sector bancari la compra d'aquest i per tant n'augmentaria la demanda. Aquest augment de la demanda rebaixaria previsiblement els tipus d'interès a pagar per la Generalitat i per tant rebaixaria els costos del deute públic de Catalunya i ajudaria la Generalitat a complir els objectius de dèficit.