La diputació permanent del Parlament ha convalidat el decret llei que adapta la Llei de caixes d'estalvis a la nova normativa bàsica estatal. Aquest procés s'havia de dur a terme en un període de sis mesos des de l'aprovació de la Llei orgànica de regulació de caixes d'estalvis (LORCA), que ha d'enfortir aquestes entitats perquè puguin fer front als reptes de les reformes del sistema financer internacional. Per una banda, tindran més facilitats per capitalitzar-se i d'una altra disposaran d'una gestió més professional i despolititzada. La representació de les administracions públiques a les caixes no podrà superar el 40%, mentre que els càrrecs electes tindran prohibit estar als òrgans de gestió.
Així, el pes dels impositors podrà assolir fins al 50% i les administracions locals fins a un màxim del 30%. Els càrrecs polítics electes i els alts càrrecs de les administracions tindran prohibit estar als òrgans de gestió. Les caixes, d'altra banda, podran retribuir els membres del consell i de la comissió de control i s'augmentaran les exigències de qualificació i honorabilitat dels membres dels òrgans de gestió de les caixes d'estalvis.
Entrada de capital privat
El decret Llei de caixes també obre la porta a l'entrada de capital privat a les entitats. Les caixes podran obtenir capital a partir de l'emissió de quotes participatives amb drets polítics i podran intervenir així en la seva gestió. En conseqüència, s'adopten els mecanismes necessaris per incorporar els representants dels propietaris d'aquests drets polítics als òrgans de govern de les entitats.