Una prima del 30% per acció i el «compromís» amb Catalunya: l'oferta del BBVA al Banc Sabadell

El banc basc proposa una fusió per absorció amb una doble seu corporativa i que els catalans tinguin tres seients al consell d'administració

La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu
La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
01 de maig del 2024
Actualitzat el 02 de maig a la 13:34h

És l'oferta que hi ha sobre la taula. El BBVA ofereix una acció de nova emissió per cada 4,83 de les del Banc Sabadell si tira endavant la fusió entre les dues entitats, que, traduït, suposaria una prima del 30% respecte al valor de tancament del 29 d’abril. Així consta en la carta privada que l’entitat basca ha fet pública aquest dimecres defensant que la proposta és “molt atractiva per als accionistes”. El BBVA també ofereix al banc català tres seients al seu consell d’administració -un d’ells amb la vicepresidència- i proposa tenir una doble seu corporativa, mantenint la seu de Sant Cugat i el “compromís total amb Catalunya”. A més, el banc diu que mantindria la marca Sabadell amb la del BBVA a les zones on pugui tenir “un interès comercial rellevant”.

La nova entitat es convertiria en "una de les més grans i més sòlides a Europa", amb uns actius totals per sobre del bilió d’euros i més de 100 milions de clients al món, afirma el BBVA, que considera que també es convertiria en el primer banc per capitalització borsària de la zona euro. Segons el banc basc, les dues entitats tenen un “encaix estratègic” i “complementarietat”. “La presència de Banc Sabadell al Regne Unit se sumaria a l’escala global del BBVA i el seu lideratge a Mèxic, Turquia i l’Amèrica del Sud”, afirma. 

En concret, estima que s’amplificaria la capacitat de la nova entitat de facilitar crèdit fins als 5.000 milions d’euros addicionals a l’any, i el nou banc seria “més fort i rendible”. A parer seu, la nova entitat que sorgís de l’eventual fusió intensificaria el seu suport al teixit empresarial, cultural, científic i social de Catalunya a través de l’activitat bancària i de les respectives fundacions, i reforçaria el paper de Barcelona com a hub europeu per a les empreses més innovadores i disruptives del món. 

Pel que fa a la integració, el BBVA es compromet a “preservar el millor talent i la cultura d’ambdues entitats”, formant un comitè d’integració amb representants de les dues empreses i evitant “mesures traumàtiques o que afectin singularment els treballadors”.  En aquest sentit, i en referència als òrgans socials, proposa la integració al consell d’administració, com a consellers no executius, de tres membres de l’actual consell d’administració del Banc Sabadell, escollits de mutu acord i amb un d’ells ocupant una vicepresidència.