Segon rescat per a Grècia... i l'euro

Un paquet de 109.000 milions, 50.000 dels quals aportats per la banca privada, mesura excepcional per evitar la fallida de les finances gregues

Publicat el 21 de juliol de 2011 a les 21:41
El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy i el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, en la roda de premsa conjunta que han fet després de la cimera de l'Eurogrup a Brussel·les. Foto: Thierry Roge / Reuters

Els països de l'euro han arribat a un acord aquest dijous al vespre per rescatar Grècia una altra vegada, amb un paquet de 109.000 milions d'euros. La banca privada participarà en l'ajuda amb 50.000 milions d'euros que s'aportaran fins al 2014, segons ha anunciat el president francès, Nicolas Sarkozy, i com estipula el comunicat conjunt dels caps d'estat i de govern de l'Eurozona. L'acord millora les condicions i els nous crèdits per a Grècia, amb interessos més baixos, fins al 3,5%, i venciments més llargs, que passen dels 7,5 anys a un mínim de 15 ampliable fins a 30. Sarkozy ha descartat, en roda de premsa, que hi hagi, en cap cas, un "impagament selectiu" del deute de Grècia.

El comunicat final de la reunió remarca que la participació de la banca privada en el rescat de Grècia es deu a una situació "excepcional" i "única". El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha defensat en roda de premsa que la participació privada "s'exclou" en altres països amb problemes com Irlanda o Portugal.

La participació privada s'estima en 37.000 milions com a contribució neta en finançament entre aquest any i el 2014, i un programa de recompra de deute per valor de 12.600 milions que situarà el total del rol privat fins a 50.000 milions en tres anys. A més, l'Eurogrup preveu que la contribució neta del sector privat pugui arribar als 106.000 milions entre el 2011 i el 2019.

Pel que fa a l'ampliació dels terminis de venciment i els interessos, és la segona vegada que es modifiquen. El març es va acordar reduir en un punt l'interès a Grècia i permetre-li que retornés els diners en aquests 7,5 anys enlloc dels tres que inicialment s'havien pactat.

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha celebrat l'acord, i ha indicat que "no es podia permetre que una situació difícil esdevingués perillosa" per l'estabilitat de l'euro i per la recuperació econòmica de la UE i de tot el món.

L'Eurogrup també ha acordat millorar l'eficiència del fons europeu de rescat per evitar "el contagi" de la crisi a altres països de l'Eurozona. El fons serà més flexible per poder actuar amb previsió a futures crisis, finançar recapitalitzacions d'entitats financeres o fins i tot intervenir en mercats secundaris de manera "excepcional" si es veuen "riscos per l'estabilitat" d'Europa.

Van Rompuy ha assegurat en roda de premsa que amb les decisions preses aquest dijous els països de l'Eurozona han demostrat que no "flaquejaran en la defensa de la unió monetària i de la moneda única". "Quan els líders europeus diem que farem tot el que calgui per salvar l'Eurozona, és ben simple, ho diem de debò", ha conclòs.