
Un jutjat de Girona ha condemnat CatalunyaCaixa per haver venut participacions preferents de manera irregular a una clienta. La sentència obliga l'entitat a retornar els 6.000 euros que la dona, sense ser-ne conscient, havia invertit en aquest producte financer. Els fets es remunten al febrer del 2010 quan la clienta, que es volia comprar un cotxe, va signar l'ordre de compra de les preferents creient que es tractava d'un dipòsit a termini. A més d'obligar CatalunyaCaixa a retornar tots els diners, la sentència condemna l'entitat a pagar els interessos i les costes del procés judicial. Un dels advocats de l'afectada, Andrés Ruiz, ressalta que la decisió confirma "la mala praxi" que hi va haver.
Els fets que ara s'han sentenciat es remunten a finals de febrer del 2010. L'afectada -de nom Pilar- estava gestionant una operació de finançament per comprar-se un cotxe. La dona, clienta de CatalunyaCaixa, es va deixar assessorar per un dels treballadors de l'entitat i, sense ser-ne conscient, va acabar comprant participacions preferents.
Segons indica Ruiz, l'afectada es pensava que havia contractat un dipòsit a termini, amb el capital i els interessos garantits, i amb disponibilitat immediata dels diners. En realitat, però, el que va fer va ser accedir a ordenar la compra de sis participacions preferents per un import de 6.000 euros.
"Mesos més tard, quan la clienta va adonar-se'n, va intentar recuperar els diners, però l'entitat li va dir que era impossible i que tampoc se'n podia fer càrrec", precisa l'advocat. La dona va contactar aleshores amb Ruiz i el seu soci de bufet, Antoni Blanch, i va posar l'afer a les seves mans.
Els dos advocats van presentar una demanda contra CatalunyaCaixa als jutjats de Girona. A l'escrit, sol·licitaven que l'ordre de compra de les accions preferents es declarés nul·la, ja que la dona -mal assessorada- havia acabat comprant un producte financer d'alt risc sense saber-ho.
El Jutjat de Primera Instància Número 3 de Girona va fixar el judici per al 24 de juliol. Al final, però, no va caldre celebrar la vista, perquè la mateixa CatalunyaCaixa (mitjançant un escrit) va admetre els fets.
6.000 euros, interessos i costes
Arran d'això, el magistrat Gonzalo Ferrer condemna l'entitat catalana a retornar els 6.000 euros a la clienta, als quals hi afegeix els interessos de tot aquest temps. A més, la sentència també obliga CatalunyaCaixa a fer-se càrrec de totes les costes del procés.
A l'escrit, el magistrat constata que CatalunyaCaixa va actuar amb "mala fe" a l'hora de vendre el producte a la clienta. A més, el jutge també renya l'entitat perquè, tot i que l'afectada, abans d'encetar la via judicial, va reclamar nombroses vegades que li tornessin els diners, l'entitat li va fer "cas omís".
Segons indica Andrés Ruiz, aquesta sentència obre un camí a l'hora de reclamar contra la venda irregular d'aquests productes financers d'alt risc per part de les entitats. "Es tracta de la primera sentència de condemna dictada a Catalunya, i la segona a l'Estat, sobre participacions preferents emeses per una entitat financera espanyola", diu l'advocat.