El president dels Estats Units, Donald Trump, ha presumit de l'ànsia dels líders mundials per arribar a acords que rebaixin els nous aranzels. "Ens estan llepant el cul", ha assegurat aquest dimarts a la nit en un acte amb un grup de republicans poques hores abans de l'entrada en vigor d'aranzels superiors al 10% per a diversos socis comercials, entre ells, la UE.
Segons informen mitjans com la CNN, la Casa Blanca està demanant concessions més enllà de la política comercial, com comprometre's a treballar amb empreses d'intel·ligència artificial estatunidenques o a comprar energia als EUA. Malgrat les fortes caigudes a Wall Street, Trump també ha afirmat que són els primers 100 dies de mandat més "exitosos de la història".
Des del dissabte els EUA imposa aranzels d’almenys el 10% a totes les importacions, una mesura que Trump justifica per "la manca de reciprocitat" en les seves relacions comercials amb la resta del món, així com els "grans i persistents dèficits comercials anuals" amb la resta del món.
A partir d’aquest dimecres, però, aquests aranzels s’eleven per a aquells països a qui Trump acusa de donar un pitjor tracte comercial als EUA. De la llista d'afectats destaquen: la Xina (104%), Suïssa (31%), Sud-àfrica (30%), l'Índia (26%), Corea del Sud (25%) el Japó (24%), la UE (20%).
Trump està disposat a negociar els nous aranzels si li ofereixen alguna cosa "fenomenal" a canvi, però menysté la caiguda de les borses i el rebuig global al mur proteccionista que pot desencadenar una guerra comercial mundial. El republicà utilitza els aranzels com un instrument de negociació internacional, però internament també argumenta que aquesta mesura proteccionista atraurà "llocs de treball" i "fàbriques" al país i ajudarà a reduir els impostos i el deute nacional amb la recaptació.
Avís de la Xina
La Xina ha avisat que prendrà “contramesures enèrgiques” per defensar els “interessos” nacionals del país davant els aranzels del 104% imposats per Trump. El govern de Xi Jinping ha publicat aquest dimecres un document sobre la posició del país respecte de les relacions comercials amb els Estats Units en què acusa Washington “d’imposar contínuament des de l’inici de les friccions comercials el 2018” polítiques destinades a “contenir i reprimir” el gegant asiàtic. “Aquestes mesures -que revelen el caràcter aïllacionista i coercitiu de la conducta estatunidenca- són contràries als principis de l’economia de mercat i el multilateralisme, i tenen greus repercussions en les relacions entre la Xina i els Estats Units”, diu el document.