Trump utilitza el cinema en català per justificar els aranzels

L'informe de l'administració dels Estats Units situa com a "barrera" el fet que l'Estat protegeixi les llengües cooficials en els serveis audiovisuals

  • Donald Trump mostra la llista d'aranzels -

ARA A PORTADA

Publicat el 07 d’abril de 2025 a les 09:31
Actualitzat el 07 d’abril de 2025 a les 10:50

L'informe de prop de 400 pàgines del departament de Comerç dels Estats Units que el president Donald Trump va mostrar per justificar els seus aranzels "recíprocs" inclou la protecció del cinema en llengües cooficials a Espanya com el català, el basc o el gallec en la seva llista de "barreres" al comerç internacional.

Així, el text assenyala Espanya com un dels estats de la Unió Europea amb pràctiques "més significatives" que afecten el comerç de serveis audiovisuals. "Cada tres dies que s'exhibeix una pel·lícula d'un país de fora de la UE, se n'ha d'exhibir una altra de la UE, i la ràtio es redueix a cada quatre dies si el cinema inclou una pel·lícula en una llengua oficial d'Espanya diferent de l'espanyol", diu el document.

El text també es queixa que en el cas de les plataformes, calgui que comptin amb un catàleg "d'almenys el 30% de producció de la UE, del qual almenys la meitat ha de ser en una llengua oficial d'Espanya". Així mateix, carrega contra el fet que les empreses audiovisuals amb una facturació superior als 50 milions d'euros hagin "d'invertir un 5% a la producció d'obres de la UE o espanyoles, amb el 40% reservat per a productors independents en qualsevol llengua oficial d'Espanya".

El document, titulat Barreres comercials estrangeres, assegura que malgrat que Espanya "generalment ofereix als inversors internacionals el mateix tractament que als domèstics, la llei espanyola restringeix la propietat no-europea de les llicències audiovisuals al 25%".  "En concret, una empresa de fora de la Unió Europea no pot ser propietària de més del 25% d'una empresa amb una llicència de televisió digital terrestre, i el total de la propietat de fora de la UE no pot superar el 50% de l'agregat", afirma l'administració de Donald Trump. 

Llista de greuges

El document carrega contra la regulació de la Unió Europea, i assegura que els productes i serveis produïts pels Estats Units "fan front a barreres persistents per entrar i mantenir-se en alguns sectors del mercat de la Unió Europea", cosa que assegura "limita l'oportunitat dels treballadors dels EUA de beneficiar-se del comerç transatlàntic". 

Segons l'administració Trump, a més, les possibles disputes comercials s'allarguen, i la interpretació de la llei europea al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) és complexa. "Acabar al TJUE és discrecional, pot comportar molts anys i pot no oferir remeis suficients", apunta el text, que considera que aconseguir "correccions amb efecte a tota la UE" sol ser "complicat i requereix molt de temps".  "Els EUA s'han queixat a la UE de la manca d'una administració uniforme en llei duanera", apunten. 

En l'informe, els EUA també es queixen que dels ajuts a la indústria aeronàutica, especialment en el cas d'Airbus. "Durant molts anys, França, Alemanya, Espanya i, en grau més baix, Bèlgica, han ofert subsidis a companyies vinculades a Airbus per ajudar al desenvolupament, producció i màrqueting dels seus grans avions comercials". 

El document també fa referència a les "preocupacions" del sector farmacèutic nord-americà amb relació a Espanya per les mesures per contenir el cost dels medicaments, especialment per la "manca de claredat en el criteri de reemborsament, els retards substancials en el reemborsament, i l'accés desigual per als pacients entre diferents comunitats autònomes". A més, també es queixa de la "manca de claredat" en el criteri del govern espanyol per a la compra de vacunes.