Catalunya mobilitzarà 1.500 milions d'euros per fer front als aranzels de Donald Trump. El pla, que el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha detallat aquest dilluns als agents econòmics i socials, està coordinat amb la resposta espanyola -14.100 milions d'euros- i complementa les ajudes que arribaran d'Europa, i que encara no s'han concretat. El pla català té per objectiu protegir el teixit empresarial i l'ocupació de Catalunya i rellançar les empreses catalanes, per facilitar que es puguin internacionalitzar i buscar nous mercats després de les taxes imposades pels Estats Units.
Illa s'ha reunit aquest matí amb el consell de diàleg social -CCOO, UGT, Foment i Pimec- i amb el consell general de cambres per traslladar-los aquest pla de resposta i enviar un missatge de calma, malgrat que el president admet que el moment és complex. L'aranzel del 20% que ha fixat Trump afectaria 4.351,4 milions d'euros de les exportacions catalanes als Estats Units i 3.161 empreses exportadores. En percentatge, això és un 4,3% de les exportacions i un 17,2% de les empreses. Entre els sectors més afectats hi ha els productes químics, farmacèutics, la maquinària, l'agroalimentació i la metal·lúrgia, i els productes mecànics.
En una declaració institucional, Illa ha assegurat que el Govern està "preparat" per fer front a la "nova era" que suposa la guerra comercial de Trump, que ha definit com a "imprevisible". "Tenim clar el diagnòstic i farem una mobilització extraordinària de recursos", ha afirmat, i ha situat com a "aliats" Espanya i la Unió Europea. En aquest sentit, ha fet una crida a la "responsabilitat" i s'ha mostrat disposat a "col·laborar i treballar amb tothom". Ara bé, també ha llançat una advertència: "No ens podem entretenir ni desviar, no ens podem encallar en decisions eternes".
El Govern traslladarà aquesta tarda als grups parlamentaris -menys Vox i Aliança Catalana- el pla de resposta, que està "obert" i serà "flexible" per adaptar-se als canvis. Una part s'haurà de finançar via suplement de crèdit, i la resta és fruit de préstecs de l'ICF i reordenació de partides, com ja apuntava el president aquest cap de setmana. Davant la incertesa per les conseqüències que tindrà l'ofensiva de Trump, Illa ha reclamat "serenitat, unitat, confiança i determinació". "Protegirem els treballadors i les empreses, i utilitzarem tots els mecanismes", ha garantit.
300 milions de recursos propis; 900 milions en préstecs
Entre les mesures que inclou aquest pla de resposta de Catalunya hi ha 300 milions d'euros en ajudes i subvencions provinents dels pressupostos ordinaris de la Generalitat. Seran ajudes a fons perdut orientades al sector agroalimentari, ajudes a la promoció internacional i ajudes a la multilocalització empresarial, per ampliar la presència de les empreses catalanes a l'exterior. D'altra banda, també hi haurà 900 milions d'euros en crèdits i préstecs bonificats fins a l'1,5% del tipus d'interès, per tal que l'Institut Català de Finances (ICF) pugui desplegar instruments per acompanyar les companyies afectades.
Es destinaran 150 milions d'euros a fins d'inversió i capitalització a través de l'ICF i l'empresa pública Avançsa. També 130 milions per oferir assessorament per a la internacionalització dels mercats de les empreses catalanes. Això inclourà plans específics per a l'adaptació als Estats Units de Trump, una reorientació de la xarxa d'oficines d'Acció a l'exterior i eines per superar les barreres comercials imposades per l'administració nord-americana, i programes publicoprivats per iniciar empreses en l'exportació. Uns últims 20 milions serviran per desplegar campanyes de comunicació per potenciar els productes catalans en mercats estratègics.
El Govern ha treballat aquest pla durant el cap de setmana a la vall de Núria, en la segona trobada fora del Palau de la Generalitat. Hi ha diverses conselleries implicades, perquè els efectes dels aranzels de Trump són transversals. A la reunió mantinguda aquest matí amb patronals i sindicats hi han assistit, a banda del president Illa, la consellera d'Economia, Alícia Romero, i el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper. El Govern crearà una comissió de seguiment del pla, amb presència dels departaments de Presidència, Economia, Empresa, Agricultura i Unió Europea.
Foment i Pimec demanen coordinació i negociació
El president de Foment, Josep Sánchez-Llibre ha aplaudit el pla de resposta del Govern i ha agraït la reunió amb Illa. “Ara l'hem d'analitzar”, ha afirmat. Des de la patronal han plantejat que cal “no sobreactuar” i “no precipitar-se”, i intentar des dels agents socials i econòmics buscar “oportunitats” en el plantejament dels Estats Units. “Hi haurà oportunitats en la negociació entre la Unió Europea i els Estats Units”, ha afirmat Sánchez-Llibre, i ha reclamat que Brussel·les impulsi la “reindustrialització” europea. “No tenim més remei que posar-nos les piles”, ha afirmat.
Pimec ha anat en la mateixa línia. El president de la patronal de la petita i mitjana empresa, Antonio Cañete, ha demanat donar respostes de manera “conjunta” als aranzels, tant des de l'Estat com des de Catalunya. Cañete també ha dit que l'actual context “pot ser una oportunitat” i per això ha fet una crida a la coordinació entre administracions. “Només amb una resposta coordinada podrem sortir-ne més forts”, ha afirmat. Des de Pimec, però, han posat l'accent en la “pèrdua de circulant” de les petites i mitjanes empreses, i en el sector primari i la territorialitat.
Els sindicats veuen insuficient el pla: “Moltes mesures són del mateix pla de Govern”
Els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han agraït la celeritat d'Illa en la reunió, i que el Govern hagi fet una proposta per “començar a treballar”. Els sindicats han demanat “aprofundir-hi més”, perquè en la trobada s'ha fet “una primera diagnosi” i no s'ha anat més enllà en els efectes a les empreses ni l'evolució de l'economia. “Hem d'aprofundir una mica més”, ha afirmat Pacheco. Des de CCOO i UGT han dit que moltes de les mesures que s'estan plantejant són pròpies del mateix pla de Govern. “Pensem que aquests 1.500 milions no són suficients”, ha afirmat Pacheco, i ha fet una crida a negociar pressupostos. En el mateix sentit, han demanat al Govern més protecció a l'ocupació, en la línia del que es va fer durant la pandèmia. "S'ha de donar seguretat en l'escut social, però que no es faci alarmisme", ha reclamat Ros. Així, ha demanat "dimensionar" les ajudes i dirigir-les als sectors afectats, i ha situat com a prioritat "garantir els llocs de treball" i també el poder adquisitiu dels treballadors.