Un banc alemany nacionalitzat, un de grec i tres espanyols, els únics que suspenen a Europa

Publicat el 23 de juliol de 2010 a les 18:29

Finalment set dels 91 bancs europeus sotmesos al test de solvència han suspès la prova, segons ha comunicat el Comitè Europeu de Supervisors Bancaris (CEBS). Per aquest organisme, en el supòsit d'un escenari econòmic advers, aquests bancs no aconseguirien superar el límit del 6% en ràtio Tier 1, que mesura la proporció de recursos propis de més qualitat.
D'aquestes set entitats suspeses, dues són catalanes- Unnim i Caixa Catalunya, Manresa i Tarragona, tres són espanyoles -Cajasur, Espiga (la fusió de Caja Duero i Caixa Espanya) i Banca Cívica , un alemany, el ja nacionalitzat banc alemany Hypo Real Estate Holding i un grec, el banc de tituralitat estatal ATE Bank (Agricultural Bank of Greece).

D'acord amb l'examen realitzat, les pèrdues de valor en l'escenari advers i una eventual crisi de deute sobirana serien de 566.000 milions d'euros en el període de 2010-2011. A l'escenari advers, la ràtio Tier 1 per al conjunt dels bancs examinats, cauria del 10,3% el 2009 al 9,2% a finals de 2011 davant el mínim regulador obligatori del 4% i el 6% fixat per a l'exercici , assenyala el comunicat. L'entitat suspesa que resta seria la grega Atebank.

A Alemanya, només un suspèn

Un total de 13 de les 14 entitats alemanyes sotmeses a les proves d'esforç desenvolupades pel Comitè Europeu de Supervisors Bancaris (CESB), representatives del 60% dels actius del sistema financer alemany, han superat amb èxit l'examen de mantenir com a mínim un ràtio de capital Tier 1 del 6% en 2011, a excepció del nacionalitzat Hypo Real Estate, que no compleix amb aquest objectiu en els escenaris de major esforç.

"El sistema bancari alemany s'ha mostrat robust i demostrat la seva resistència fins i tot sota els supòsits més pessimistes", destaca el Bundesbank (Banc Central d'Alemanya) després de publicar els resultats de les proves d'estrès. En concret, el nivell mitjà de la ràtio Tier 1 dels 14 participants a finals de 2011 en el primer dels escenaris adversos és del 8,9%, que baixa al 8,5% en afegir l'impacte del risc relacionat amb el deute sobirana europea, el que representaria un descens de 1,6 i de 2 punts percentuals respectivament respecte al ràtio de partida el 2009.

Una de les principals raons per aquest resultat, segons el Bunbdesbank, és que durant els dos últims anys els bancs alemanys "han assumit considerables esforços" per netejar els seus balanços i obtenir injeccions de capital públiques i privades que han permès enfortir el ràtio de capital Tier 1, permetent elevar aquesta magnitud per al conjunt del sistema fiancer germànic al 10,8% actual des del 9% a principis del 2008.

Així, només el nacionalitzat banc de crèdit hipotecari Hypo Real Estate (HRE) registra una ràtio de capital Tier 1 inferior al 6% en els escenaris d'esforç, de manera que hauria de captar capital addicional en el cas que es materialitzessin les condicions d'aquests escenaris adversos.

Els bancs francesos, portuguesos, italians i Irlanda passen el test

A la resta d'Europa, tots els bancs sotmesos a les proves de resistència, han aprovat. Així, els quatre bancs francesos BNP Paribas, Societé Générale, Crédit i el BPCE, matriu de Natixis, han passat les proves mínimes de solvència exigides per fer front a una situació de crisi extrema de l'economia. Els quatre bancs van arribar a un ràtio mitjà de solvència financera del 9,3%, en cas d'un hipotètic empitjorament de la situació econòmica, enfront del nivell mínim del 6% exigit.

També els quatre bancs portuguesos sotmesos a les proves europees de solvència les van superar sense problemes, una evidència pel Banc de Portugal de la fortalesa del sistema financer lusità. Els bancs sotmesos a les proves van ser el Espirito Santo (BES), el Banc Portuguès d'Inversió (BPI), el Banc Comercial Portuguès (BCP) i l'estatal Caixa Geral de Dipòsits (CGD).