
Foto: Flickr
La desigualtat salarial entre homes i dones a l'Estat espanyol va tornar a créixer a finals del 2012 i es va situar al 23,9%, una xifra similar a la del 2002, segons recull l'informe del sindicat UGT "Treballar Igual, Cobrar Igual". Catalunya, tot i ser la comunitat autònoma amb el nombre més gran de dones treballadores -el 46%-, va anotar una diferència retributiva superior a la mitjana espanyola: el 24,8%.
Amb funció a aquestes dades una treballadora ha de cotitzar aproximadament 11 anys i mig més que un home per obtenir la mateixa pensió. En aquest sentit l'anàlisi també apunta que les diferències retributives per gènere impliquen que el 2012 les dones van deixar d'ingressar 27.783 milions d'euros en sous i que havien de treballar 79 dies més a l'any per guanyar el mateix que el sector masculí.
Tenint en compte només el sou percebut per hora, l'Estat espanyol registra una de quotes més altes a escala europea amb un 19,3%. Aquest percentatge només el superen tres països: Hongria, Alemanya i Eslovàquia, que se situen per damunt del 20%.
L'escletxa salarial augmenta fins al 24% quan es parla de salari brut anual i encara creix més quan s'hi afegeix la variable del temps parcial: les dones amb aquest tipus de contractes ingressen un 33,7% menys que els homes.
Pel que fa als sectors, l'increment més pronunciat l'han experimentat els serveis públics: en l'àmbit educatiu les diferències salarials han pujat un 7,6%, i en el sanitari i el social un 6,02%. En general, però, les taxes més elevades són les de la categoria "altres serveis", amb una desigualtat retributiva del 36,1%. A aquesta la segueixen les activitats administratives i auxiliars (33,2%); les professionals, científiques i tècniques (31,6%), i les sanitàries i de serveis socials (30,33%).