En el seu discurs, el cap de la Fed ha demanat no encantar-se i prendre accions "urgents" per a resoldre les debilitats "estructurals" del marc regulador, de manera que no es repeteixi una crisi com l'actual.
En aquest sentit, s’ha mostrat "força optimista" que en aquesta legislatura s’aprovarà una reforma de les normes financeres.
Bernanke ha reconegut que el Congrés no ha insistit en el tema "tan intensament" com esperava, per la preferència de la reforma sanitària, però ha recordat que l'atenció tornarà perquè la crisi "ha estat una calamitat massa gran" per a oblidar-la.
Respecte a l'economia, el president del banc central nord-americà ha opinat que "és molt probable que la recessió hagi acabat", encara que l'òrgan que declara oficialment la fi de la contracció trigarà mesos a fer pública la seva determinació. “Malgrat el possible final dels nombres vermells”, ha confessat als nord-americans que "sentiran que l'economia està molt feble per algun temps", especialment per la debilitat del mercat laboral.
Bernanke ha explicat que si l'economia no creix "substancialment" per sobre del seu potencial a llarg termini, l'atur caurà lentament. Actualment un 9,7 per cent de la força laboral no té feina als Estats Units, una xifra molt alta pels paràmetres del país, i els experts preveuen que superarà el 10 per cent en els pròxims mesos.
El titular de la Fed també va advertir que les condicions financeres continuen "molt pressionades". "Persisteixen tensions en molts mercats financers a tot el món, les institucions financeres afronten pèrdues addicionals significatives i moltes empreses i llars segueixen experimentant una dificultat considerable per a accedir al crèdit", ha apuntat.
Bernanke ha cridat a l'acció per a reformar la normativa financera, igual que ho va fer el dilluns el president d'Estats Units, Barack Obama, en un discurs a Nova York. "Hem d'abordar de forma urgent les debilitats estructurals del sistema financer, en particular en el marc regulador, per a garantir que no sofrim de nou els costos enormes dels últims dos anys", ha reblat.
El cap de la Fed, un expert en la Gran Depressió, ha advertit que la història econòmica mostra que en el passat les autoritats van respondre de forma "lenta i inadequada" a les crisis econòmiques, però en aquest cas, ha recordat, hi va haver una reacció "ràpida i enèrgica" a tot el món. Al seu parer, la situació actual demostra l'impacte "enorme" d'una crisi bancària sobre l'economia i subratlla que les tensions financeres "no coneixen fronteres".