Finalment, serà un jutge qui decidirà si les campanes de la Catedral de Girona poden sonar durant les nits. Ha estat impossible que el consistori i els propietaris de l'Hotel Històric es posin d'acord. L'advocat de l'establiment ja havia presentat un primer recurs, que ha estat admès a tràmit, i la setmana passada va presentar una demanda al Contenciós contra l'Ajuntament de Girona, l'Associació de Veïns del Barri Vell i el Bisbat de Girona.
L'advocat dels amos de l'hotel Històric, Lluís Gallardo, ha lamentat que no hi ha hagut voluntat d'arribar a cap acord i que l'Ajuntament ha mantingut en tot moment que les campanes havien de seguir sonant a la nit. Per això, davant d'aquesta situació, els amos de l'hotel han portat el cas als tribunals per tal que la decisió la prengui un jutge. Sostenen que el repic de campanes durant les nits molesta els clients mentre dormen i que supera els decibels permesos. Per això, reclamen que es torni a aplicar el decret d'alcaldia que va signar Carles Puigdemont al gener, que va fer emmudir el so de les campanes durant mes i mig.
Un conflicte obert fa mesos
El conflicte pel tema de les campanes de la Catedral va saltar a la llum el passat mes de gener. Les queixes de l'establiment van aconseguir emmudir el campanar a través d'un decret d'alcaldia signat per Carles Puigdemont poc abans de deixar el càrrec per convertir-se en president de la Generalitat.
Concretament, van deixar de sonar la nit del dia 6 de gener des de les dotze de la nit fins a les set del matí en base a la llei de Protecció contra la Contaminació Acústica, de 2002, i també en base a l'ordenança municipal de sorolls, ja que el toc del campanar superava els decibels permesos.
La decisió va generar polèmica i els veïns del Barri Vell van reunir-se en assemblea per expressar el seu malestar. Defensaven que el so de les campanes era part de la vida de la ciutat i que era un component cultural i tradicional que acompanyava el dia a dia dels gironins i que, per tant, s'havia de mantenir.
Les pressions dels veïns van fer rectificar el substitut de Puigdemont, Albert Ballesta, que va aconseguir que les campanes tornessin a sonar a partir de finals de febrer. Ho va fer a través d'una altra maniobra legal, emparant-se en la Llei de Centres de Culte, que reconeix la singularitat de les campanes i permet incloure-les com a excepció a la normativa de sorolls. A més, al maig, el ple va protegir el so de nou campanars de la ciutat com a Bé Cultural d'Interès Local.
El so de les campanes de la Catedral de Girona anirà a judici
L'Hotel Històric ha portat l'Ajuntament als tribunals, davant la negativa de silenciar les campanes a la nit |Â Asseguren que el so dels quarts i les hores molesta els clients de l'establiment
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Publicat el 14 d’octubre de 2016 a les 08:01
Et pot interessar
-
Societat Mor el conductor d'una furgoneta a Martorell, en una sortida de via a l'AP-7
-
Societat Mor electrocutat un treballador de 41 anys a la Zona Franca
-
Societat El temps del cap de setmana del 26 i 27 d'abril: tornen les pluges
-
Societat Retards de fins a una hora i mitja a la línia d'alta velocitat Madrid – Barcelona per una avaria a l'Aragó