Albert Balcells: «La Buff Epic Trail es disputa en un paradís natural»

Entrevista al director de la prova que a l'estiu tornarà a aplegar alguns dels millors corredors del món a la Vall de Boí

Publicat el 13 de març de 2019 a les 22:22
La Buff Epic Trail és una de les curses més reconegudes dels Pirineus. Enguany un dels seus recorreguts formarà part de els Migu Run Skyrunner World Series com una de les quatre proves més importants del circuit mundial, de manera que la cita catalana comptarà amb un cartell de luxe assegurat. La cursa serà la cita estrella del Buff Mountain Festival, el festival de muntanya que omplirà la Vall de Boí del 12 al 14 de juliol de milers de persones disposades a gaudir d'un entorn privilegiat. De tot plegat en parlem amb Albert Balcells, director de la Buff Epic Trail i un dels referents de la BTT del nostre país que ja fa pràcticament dues dècades que organitza proves esportives de referència arreu de Catalunya amb Ocisport.

- Com van els preparatius per a la cita del mes de juliol?

- La Buff Epic Trail a nivell organitzatiu també és una cursa de fons, així que per no haver d’arribar sense forma, s’han d’anar fent molts quilòmetres durant l’any i anar fent tots els preparatius que requereix un esdeveniment d’aquesta envergadura.

- La cita forma part de les Migu Run Skyrunner World Series com una de les quatre curses sky més importants de la temporada. Quins passos s'han donat per convertir la cursa en una referència mundial?

- La prova de les World Series és la cursa de 42km, que té tots els ingredients i requisits per ser una cursa d’alt nivell. Ens agrada veure els millors corredors del món i per això sempre aspirem al màxim nivell. Això no suposa més esforç que en altres edicions, ja que aquestes curses estan pensades per a tots els participants. L'única diferencia és que uns van més ràpid i altres no tant. Però dediquem el mateix esforç a tots i totes.

- Un any més el cartell d'inscrits comptarà amb noms de primera fila de l'escena internacional. Què valoren com a principals atractius de la cursa?

- És un luxe tenir corredors i corredores de màxim nivell, aporten qualitat a la prova i sobretot repercussió internacional. Això fa també que el nombre d’afeccionats que venen a veure la prova augmenti, i així en definitiva també creix l’esport.
 
Les muntanyes juguen un paper fonamental a la Buff Epic Trail / Josep Maria Montaner

- Quin paper juga la Vall de Boí a l'hora d'atraure els corredors? El paisatge és un factor determinant en l'èxit de la prova?

- La Vall de Boí és un lloc excepcional, per la seva cultura, paisatge, gastronomia...la gent!!!! És un lloc entregat al Buff Mountain Festival, d’una bellesa extraordinària, uns grans recorreguts i amb dos reconeixements per part de la UNESCO, amb el seu romànic únic al món i les Falles. També és la porta d’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici... un luxe, de veritat.

- Quin vincle teniu amb la gent de la Vall? Com viuen un esdeveniment com aquest?

- Fa molts anys que estem vinculats a la Vall a través d’esdeveniments esportius i això fa que ens sentim com a casa. Cada cop sentim més complicitat de les persones que directament o indirectament tenen relació amb l’esdeveniment. Des de aquí aprofito per dir que sense ells això no seria possible.

- Quines mesures preneu per limitar l'impacte de la prova en un entorn privilegiat com són els entorns del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici?

- Des de l’organització (tant Ocisport, Buff o la pròpia Vall de Boí) sempre és un punt que procurem treballar al màxim per garantir el menor impacte a nivell ecològic i el màxim impacte a nivell de retorn al territori. Pel primer objectiu, minimitzar impacte amb mesures protectores, respectant espais d’interès , residus, contaminació acústica, posar les curses en horaris concrets... i pel segon objectiu, mirem de fer consum KM 0 i treballar tant amb persones com mitjans locals.

- Oferiu quatre recorreguts diferents (12, 26, 42 i 65 quilòmetres). Es dirigeixen a quatre perfils de corredors diferents? Quins són els punts forts de cada distància?

- El que pretenem des de la Buff Epic Trail és donar cabuda als amants de l’esport a la muntanya. Volem donar la oportunitat a totes aquelles persones que volen córrer en un paradís natural, adaptant les distancies i els desnivells en quatre grups, que van des de la iniciació fins als experts i professionals d’aquest esport. Aquí segur que els participants podran trobar la seva distància, el seu nivell tècnic i podran decidir a quin ritme van.

- Quin paper juguen els voluntaris per fer possible les quatre curses? 

- Per a nosaltres la seguretat és realment un factor important. Estem a alta muntanya i això significa en moltes ocasions una mica més de risc. Això fa que tinguem un important desplegament de persones als recorreguts. Evidentment no seria possible sense aquestes persones que de forma desinteressada volen participar de l’organització de la prova i aporten el seu importantíssim granet de sorra, fins a tal punt que sense ells seria impossible dur a terme una aventura d’aquestes característiques.

- Més enllà del BUFF Epic Trail es consolida l'aposta pel BUFF Mountain Festival que obre la porta a altres disciplines i altres experiències. Què us va portar a impulsar el festival?

- El Festival és una idea sorgida de Buff, que volien d’alguna manera donar a conèixer a més gent la Buff Epic Trail, però sobretot d'aconseguir que més persones participessin dels valors i les activitats de muntanya. Es va fer un extens programa d’activitats com el ioga, l'escalda, la BTT, caminades, activitats familiars, musicals, culturals... un extens programa que dona resposta als 15.000 visitants del Festival.
 

L'incomparable marc de la Vall de Boí inclourà en el Buff Mountain Festival activitats com les falles pirinenques. Foto: Ocisport.


- BTT, Escalada, ràfting, orientació... l'oferta esportiva del BUFF Mountain Festival cada cop és més variada i ofereix opcions atractives a qualsevol practicant d'esports de muntanya. És un dels trets distintius respecte la resta de proves esportives dels Pirineus?

- Sí, és una part complexa organitzativament, obre molts fronts a l’organització més enllà dels que ja suposa la mateixa Buff Epic Trail amb les quatre distàncies, però li dona un valor afegit important al Festival: veure tantes persones gaudint de la muntanya i transmetent els seus valors ens satisfà molt.

- Quines millores o canvis voleu anar introduint a la cita en els propers anys? Cap a on voleu conduir el BUFF Mountain Festival i totes les proves esportives associades?

- De moment portem dues edicions amb el Festival, així que l’objectiu és consolidar aquesta oferta que tenim actualment. Pel que fa a les curses, cada any estem creixent amb participació, i això és mostra d’una prova que està funcionant molt bé i que agrada.

- A 5 anys vista, quina evolució creus que tindran les curses de muntanya a casa nostra? Tenen terreny per seguir creixent?

- El nombre de practicants ha crescut en gran mesura els últims anys i crec que ho seguirà fent. També ha augmentat el nombre de curses i la majoria són bones, així que la mateixa competència posarà cadascú al seu lloc.