De Txiki a Fermín passant per Iniesta: l'empatia dels jugadors del Barça amb el català

Una part dels futbolistes estrangers i de l'Estat que han arribat a Catalunya en les últimes dècades han entès que la llengua forma part del "més que un club"

Alguns dels jugadors estrangers del Barça que han après el català
Alguns dels jugadors estrangers del Barça que han après el català | FCB / Nació
18 de març del 2024
Actualitzat a les 14:57h
El "més que un club" del Barça fa referència a moltes casos, també al fet que l'entitat representa un país i la seva llengua. Per això, Fermín López -nascut en un petit poble de Huelva i arribat a la Masia fa menys d'una dècada- ha decidit aprendre el català i fer-lo servir en les compareixences als mitjans. És un gest de respecte i empatia dels futbolistes de fora dels Països Catalans cap als socis i aficionats que són catalanoparlants, però no és el primer (ni tant de bo l'últim) en fer-ho.

Als anys noranta, alguns dels jugadors que venien de l'Estat a jugar a can Barça ja sabien que el català era important. En aquella època arriben especialment des del País Basc una sèrie de futbolistes que aprenen i utilitzen sense complexos la llengua catalana, com són Txiki Begiristain, Julio Salinas o JoséMaría Bakero.

Uns anys després arribaria aquell Barça gloriós -primer amb Frank Rijkaard i després amb Pep Guardiola- en què bona part de la plantilla estava conformada per catalanoparlants com Carles Puyol, Gerard Piqué, Xavi, Víctor Valdés, Oleguer, Bojan Krkić o Sergio Busquets. Així va ser molt més fàcil que futbolistes com Sylvinho o AndrésIniesta comencessin a utilitzar el català. De fet, al de Fuentealbilla hi va haver un punt en què gairebé era més difícil sentir-lo en castellà que en la llengua catalana.

I ara, en la situació actual d'emergència lingüística, hi ha una part de la plantilla del Barça (ara amb menys jugadors que parlin el català com una llengua materna) que ha entès que el català forma part del club. No és només Fermín, sinó que en els últims mesos també s'ha sentit parlar en català a Ansu Fati -nascut a Andalusia i format a la Masia-, Marc-André ter Stegen, Jules Koundé o Ronald Araujo. Irrupcions de joves nascuts a Catalunya com Lamine Yamal, Balde, Cubarsí o Héctor Fort segur que ha ajudat a fer créixer el pes del català al vestuari.

Val a dir, però, que el català també és una llengua habitual a les diferents seccions del club i és plenament normal que jugadors estrangers l'acabin utilitzant. Per altra banda, el creixement del futbol femení i l'arribada de jugadores de molts països al vestuari blaugrana no ha fet més que reforçar la presència de la llengua. Ja va marxar del club, però segueix sent una bona mostra d'aquest fet que Ana-Maria Crnogorčević demanés als periodistes que li preguntessin en català.
 

Els passos recents del Barça en defensa del català

Especialment des del retorn de Joan Laporta a la presidència del Barça, i en el context actual de dificultat pel català, el Barça ha impulsat una sèrie d'acords amb entitats de defensa del català. Fa dos anys el club va signar amb Òmnium un conveni de col·laboració per treballar conjuntament en l'impuls de la llengua i la cultura del país. A l'abril de l'any passat, el Camp Nou va desplegar un mosaic per reivindicar el català i ara també s'ha unit al manifest per demanar l'oficialitat del català a Europa. Encara resten passos per fer, com que als canals del club en català a les xarxes socials s'hi parli exclusivament català, però l'evolució sembla ser positiva.