Pròxima reforma: educació i sanitat

"Hem de promoure simultàniament les reformes del mercat laboral, del sector bancari i d'altres àrees per demostrar que podem tornar a créixer", anuncia De Guindos

Publicat el 07 d’abril de 2012 a les 10:15
El sector sanitari català ja ha viscut un any de mobilitzacions. A la foto, personal sanitari protestant davant la conselleria de Salut. Foto: ACN.

L'impuls reformista del govern de Mariano Rajoy no s'atura. Avui, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que preveu implementar noves reformes en dos sectors més, l'educatiu i el sanitari, per continuar transmetent confiança a Europa. En una entrevista amb el diari alemany Frankfurter Allgemeine , anuncia "una reforma dels serveis públics, sobretot en sanitat i educació", així com la millora del funcionament dels mercats, com per exemple el de lloguers, així com la liberalització dels horaris comercials i dels serveis professionals.

"El govern espanyol ha de promoure simultàniament les reformes del mercat laboral, del sector bancari i d'altres àrees per demostrar, durant les properes setmanes, que a mitjà termini podem tornar a créixer", explica, afegint-hi que les reformes aplicades al sistema bancari culminaran amb "la desaparició dels més dèbils" i, per tant, amb l'aparició d'un sector financer "més sa i amb menys bancs, però més forts".

De Guindos és conscient que l'Estat s'enfronta a un any complicat perquè, segons l'economia s'enfonsa i la desocupació augmenta, però assegura que s'establiran les bases per a la recuperació el 2013. Malgrat tot, creu que l'Estat superarà la crisi "pel seu compte" i que aconseguirà sortir-ne "reforçat". "Posarem ordre als nostres pressupostos públics. El govern, escollit fa quatre mesos, té majoria absoluta al parlament i un mandat clar per a l'estalvi i les reformes", assegura.

El ministre es mostra inflexible en l'aplicació de les retallades, per mirar d'estalviar 25.000 milions d'euros: "La consolidació financera és inevitable. L'anterior govern va deixar un dèficit del 8,5%, en comptes del 6% previst, i per això ara hem de fer esforços suplementaris." Sigui com sigui, sosté que aquestes retallades "no acabaran amb el pacient", perquè "el que fem és absolutament necessari".