Dos veïns de Berga realitzen els 212 cims de 3.000 metres del Pirineu

Publicat el 25 de febrer de 2015 a les 16:09

Josep Subirana i Lourdes Pujol Foto: Aida Morales


Només fa 16 anys que els socis del Club Esquí Berguedà (CEB), Josep Subirana i Lourdes Pujol, de 56 anys i de Berga, van descobrir una de les seves grans aficions; pujar muntanyes. Des de llavors, ni la inexperiència, ni la família, ni la por els ha frenat, i a dia d'avui, ja han realitzat els 212 cims oficials de més de 3.000 metres dels Pirineus. Una vivència que consideren “única i meravellosa”, i que tenen intenció de repetir, tant a les muntanyes dels Pirineus, com als Alps, des d'on volen seguir experimentant sensacions. 

Subirana i Pujol van explicar la seva experiència en una xerrada al CEB davant d'una setantena de persones. A través d'un recull d'imatges i vídeos, van repassar alguns dels cims de més de 3.000 metres més impressionants dels Pirineus. Entre d'altres, van mostrar l'ascensió a l'Aneto, els Pocets, el Pic de Long, la Cresta de Costerilllou, el Pic de Badet o les agulles de Lézat. En totes aquestes travesses, algunes finalitzades de nit, el sentiment, segons Pujol, és de “llibertat i tranquil·litat”, una sensació que cap dels dos havia experimentat abans amb tanta força, i que és com una addicció. El cim que més els va agradar, ha afirmat Pujol, és el Vinyamal, “amb una magnífica glacera”. Per a Pujol, aquesta muntanya “és un paradís”, així com el sector del Mont Perdut, tot i que va especificar que prefereix els cims en què no hi passi massa gent. 

 
Pel que fa als seus inicis, van explicar que van ser totalment anecdòtics, ja que Pujol sortia a passejar diumenge amb el seu oncle, mentre que Subirana jugava a futbol. A l'estiu, quan l'època de futbol feia un descans, els dos anaven a caminar, i així van començar a pujar alguna muntanya propera com la Serra d'Ensija o el Pedraforca. A partir de llavors, van detallar, van pujar la Pica d'Estats i es van anar “engrescant més i més”. 

Ara, però, els dos berguedans ja són completament uns experts en l'art de fer cims, i coneixen perfectament la majoria de muntanyes dels Pirineus. No obstant això, han reconegut que aquests cims els segueixen enamorant i, per aquest motiu, el proper objectiu que es plantegen és continuar realitzant-los per diferents llocs, portar-hi gent i, si poden, atrevir-se a continuar els Alps.