Posted by Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya on viernes, 15 de julio de 2016
Els Bombers de la Generalitat, amb la col•laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), van realitzar el passat divendres 15 de juliol un simulacre d’exercici de rescat i cerca al massís del Pedraforca. Es va fer al mirador de Gresolet i als voltants del refugi Estasen i va comptar amb la participació del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Juli Gendrau; el director dels serveis territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes; el president de la FEEC, Jordi Merino; el cap de la regió d’Emergències Centre, Francesc Boya, i el cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, Sebastià Massagué, entre altres. Diferents mitjans de comunicació es van interessar per l’acte, com ara TV3, La Xarxa, l’Agència Catalana de Notícies (ACN) i Televisió Espanyola (TVE).
Augment preocupant dels rescats
L’objectiu principal dels dos exercicis que es van realitzar era difondre consells de seguretat a la muntanya, sobretot després de la gran quantitat de rescats que es van dur a terme el cap de setmana passat. En els mesos d’estiu, a més augmenta molt el servei de rescats i recerca al medi natural. Al mirador de Gresolet es va rescatar a dos escaladors bloquejats a la paret després de perdre la corda amb la que escalaven, i es va fer despenjant a dos bombers des d’un helicòpter, tal i com es pot veure al vídeo. Al refugi Estasen, es va realitzar l’exercici de recerca de dos joves que havien perdut la traça del camí.

Moment del simulacre de recerca de dos excursionistes perduts. Foto: FEEC/Ivan Torres
Es demana extremar les precaucions al medi natural
Tant els Bombers com la FEEC van voler demanar a la societat un augment de la precaució en el medi natural, ja que a l’estiu és quan més rescats i recerques es duen a terme. Jordi Merino, president de la FEEC va destacar que “la societat civil no ha assimilat que per sortir a la muntanya calen unes condicions físiques i tècniques òptimes. Moltes vegades es fa cas omís de les recomanacions que es donen des de la FEEC o Bombers de la Generalitat, per exemple.” Va recomanar, a més, que la gent que fa activitats a la muntanya es federi a la FEEC i faci cursets de formació per gaudir del medi natural amb la màxima seguretat possible.
El Cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, Sebastià Massagué, va destacar que la temporada estival és quan més rescats i recerques es realitzen, per davant de la temporada de bolets. “A l’estiu els serveis són normalment de recerca, perquè la gent s’ha desorientat, per falta d’informació sobre la ruta o per falta de planificació. També tenim moltes sortides per torçades de turmell en zones de difícil accés” comentava Massagué, que també va recomanar, abans de realitzar una activitat, consultar la previsió meteorològica, adaptar-la al nostre estat físic i coneixement tècnic, i portar el material adient.