Ignasi Doñate: «El Comitè Olímpic Català ha de recuperar un paper clau»

El COC elegirà properament el successor de David Moner, mort recentment | L'expresident del Comitè defensa a l’Ajuntament de Barcelona que el procés de desconnexió no ha d'afectar la candidatura pels Jocs d'Hivern

Publicat el 18 d’abril de 2016 a les 18:07
Actualitzat el 18 d’abril de 2016 a les 18:18
El Comitè Olímpic Català (COC) elegirà properament en una assemblea el nou president que ha de substituir David Moner, mort recentment. Ignasi Doñate, expresident de l’organisme, ha explicat a NacióDigital que “el COC ha de recuperar un paper clau”. Creat en les vigílies dels Jocs del 92 per promoure la participació de les seleccions catalanes, la seva tasca ha patit tota mena d’entrebancs per part del Comitè Olímpic Espanyol (COE). La successió de Moner servirà per obrir un debat intern sobre el futur del COC, que, en paraules de Doñate, “està ben viu i ha de tenir un paper rellevant pel que fa a la promoció esportiva”.

Doñate va ser un dels participants en la sessió que va celebrar divendres passat la comissió d’estudi dels Jocs d’Hivern de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta es va constituir a proposta del PSC, davant les reticències de l’equip de govern de la ciutat a l’hora de promoure la candidatura de Barcelona-Pirineus als Jocs d’Hivern. Precisament va ser Doñate qui, en aquesta sessió, va advocar per un COC actiu, que pot ser necessari per assolir els Jocs d’Hivern del 2026. Els del 2022 seran a Beijing.

El precedent de Lituània

Davant l’argument que el procés sobiranista pot entrebancar el projecte, a una pregunta del regidor Juanjo Puigcorbé, d’ERC, l’expresident del COC va recordar el precedent de Lituània. El març de 1990, Lituània va iniciar el seu procés d’independència i el setembre de l’any següent, el Comitè olímpic Internacional ja va reconèixer el nou Comitè lituà.

Doñate ha explicat a NacióDigital que “el procés de desconnexió no ha de suposar un impediment per assolir els Jocs d’Hivern, i en aquest cas, la tasca que ara ha de dur el COE passaria a ser assumida pel Comitè Olímpic Català”. Doñate recorda que hi ha molts casos de Jocs Olímpics que se celebren enmig de processos polítics complexos, i ha esmentat els exemples dels Jocs de 1936 a Berlín. Per ell, “si Barcelona guanyés la candidatura, i posteriorment es produís la desconnexió, el COC seria reconegut pel Comitè Olímpic Internacional”. De moment, l’equip de govern de l’Ajuntament, en paraules del tinent d’alcalde Jaume Asens, no dóna suport però “no renuncia” a la candidatura.